Potravinám, které zpomalují metabolismus se raději vyhněte

Sladké snídaňové cereálie, produkty z bílé mouky či ochucené jogurty. Dopřáváte si je každý den? Za to by vás výživoví poradci ani v nejmenším nepochválili, neboť si jimi zbytečně narušujete látkovou přeměnu. Je tedy nejvyšší čas na revizi zásob!

O metabolismu se nejčastěji hovoří v souvislosti s jeho zrychlením, díky čemuž jde hubnutí „jako po másle“. Věděli jste ale, že existují i potraviny, které ho zpomalují? Konkrétně na tyhle si dejte velký pozor!

Produkty z bílé mouky? Nepřátelé štíhlých křivek

Není žádným tajemstvím, že bílé pečivo a ostatní pochutiny tvořené z „bledé mouky“ do dietního jídelníčku příliš nezapadají. Ale proč vlastně? Velké množství obsaženého lepku, škrobů a jednoduchých sacharidů metabolismu nejen nepomáhá, ale jeho funkcím doslova hází klacky pod nohy. Celou situaci zhoršuje i naprostá absence vlákniny, což zvyšuje šance na potíže s trávením, nepravidelné pohyby střev nebo hromadění nežádoucích toxinů.

Ani jogurt není tím, za koho se vydává

O konzumaci jogurtů se ve vědeckých kruzích čile diskutuje už pěknou řádku let. Vyhledáváte ty ochucené, protože vás láká jejich nižší cena? Takový nákup není vůbec důvodem k radosti. Podstatným negativem těchto mléčných výrobků je to, že v jejich složení není nouze o nejrůznější barviva, škroby, aromata a zahušťovadla, stejně jako o umělá sladidla. Závěry studie publikované v časopise Journal of Marketing naznačují, že tyto látky nejenže způsobují pocity hladu, ale zvyšují i riziko metabolického syndromu. Když už jogurt, tak podle odborníků ten řecký, z něhož takové hrozby nekoukají.

Snídaňové cereálie. Těm se raději vyhněte

Granola, kukuřičné lupínky či dětské cereálie v barevných krabicích opravdu nejsou ideální snídaně. Co je na nich špatně? I tyhle zdánlivě zdravé a prospěšné potraviny často překypují řadou zmíněných umělých sladidel a aditiv, přičemž představují i velký zdroj jednoduchých cukrů. Vzhledem k tomu, že většina lidí má nejvyšší hladinu inzulinu v ranních hodinách, dávka cukru navíc metabolismus pořádně přibrzdí.

Zdroj: https://www.eatthis.com/list-of-foods-that-slow-down-your-metabolism/, https://bestfornutrition.com/foods-that-slow-down-metabolism/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat