Méně než sedm hodin spánku skutečně zabíjí

Jeden z nejuznávanějších epidemiologů a odborníků na prevenci předčasného úmrtí profesor Colin Espie tvrdí, že lidé spící méně než sedm hodin denně si skutečně připravují předčasné úmrtí v poměrně velmi nízkém věku.

Většina lidí v Evropě dnes přitom spí jen kolem šesti až sedmi hodin denně. A tomu odpovídá vyšší míra rakoviny, chorob srdce a metabolických poruch.

„Je to v každém případě stejně důležité jako strava a cvičení a musí to být součástí podpory veřejného zdraví,“ tvrdí profesor Colin Espie z Oxfordské univerzity.

„Sedm hodin spánku denně je opravdu spodní hranice, minimum nezbytné pro zdraví dospělého člověka. Bez spánku nemůžeme přežít. Je to nezbytná součást života pro udržení fyzického a psychického zdraví,“ tvrdí expertka na spánek doktorka Sophie Bostock.

Většina lidí má problém usnout a kvalitně hluboce spát především kvůli nezdravému životnímu stylu. Nezdravá západní strava, konzumace pozdě večer, nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu, kouření, stres, zírání na televizi a do mobilu pozdě večer, to vše narušuje přirozené biorytmy, které pomáhají usnout a kvalitně spát.

Síla bylinek

Také se vám poslední dobou spánek spíše vyhýbá? Vyzkoušejte se obrátit na přírodu, respektive na sílu bylin, které jej spolehlivě přivolají.

Heřmánek je běžně rostoucí bylinka, která má antistresové a uklidňující účinky. Pomáhá také při úzkostech a depresivních stavech. Má mírně sedativní účinky a dokáže vyvolat ospalost. A tak krásně voní!

Mučenka, coby rychle rostoucí popínavá bylina s krásnými květy, je již řadu let používána při léčbě nespavosti, jelikož její účinná látka působí skvěle na celkové uklidnění těla i mysli. Nutno také dodat, že mučenka navzdory všem těmto účinkům nevyvolává útlum. Také skvěle působí při úzkosti a uvolňuje tělo od každodenního stresu.

Meduňka lékařská je další vhodnou kandidátkou pro sladké a ničím nerušené usínání. Navíc je vhodná i pro děti. Čaj z ní připravený přináší celkové zklidnění. Zmírní bušení srdce a má pozitivní dopad na nervovou soustavu a psychiku člověka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat