Ploché nohy nepodceňujte u sebe ani u dětí

Ploché nohy jsou stále více rozšířenějším problémem a mohou být příčinou dalších závažných potíží. Jak plochou nohu poznat, proč vzniká a jakým způsobem ji lze léčit?

O co jde?

Pojem plochá noha jste již jistě slyšeli, ale o co jde přesně? Deformit jsou v základu dva typy – příčně plochá a podélně plochá. Nohu totiž tvoří dvě klenby, právě příčná a podélná. Zborcením jedné z nich dojde ke zploštění určité části chodidla, podle čehož je následná deformace označena. Nejčastěji se však deformace týká obou částí.

Ploché nohy s sebou nesou také bolesti kostí, vazů i kloubů. Ve vyšších stadiích propadu kleneb dochází k bolestivosti chodidel a lýtek, mohou se přidat otoky, případě pocity mravenčení. Pokud není léčba zahájena včas, může dojít k zatuhnutí svalů, nástupu artrózy, deformaci prstů a otlakům. Jestliže je však noha v posledním stadiu tohoto onemocnění, nelze již situaci řešit jinak než operativně. Z toho důvodu je lepší potížím s plochými nohami předcházet, případně je začít řešit co nejdříve.

Jak ploché nohy vznikají?

Lidé se často mylně domnívají, že jsou ploché nohy záležitostí především obézních lidí, kterým se klenba propadá vlivem nadměrné váhy, kterou je nucena nést. Obezita je sice jednou z možných příčin, plochost chodidla se ale nevyhýbá ani dětem či lidem s normální váhou.

Právě u dětí je plochá noha poměrně častý jev, který lze správnou korekcí úspěšně napravit. Často jej má na svědomí předčasné obouvání botiček, které zamezují přirozenému klenutí nohy v průběhu jejich vývoje. Ploché nohy u dětí mohou být ale také zapříčiněny vlivem nadměrného růstu nebo sportovní aktivitou. Důležitou roli zde hraje také genetika.

Další rizikovou skupinu tvoří ženy. Jednak proto, že nacházejí zálibu v nošení vysokých podpatků, ale také kvůli nárůstu hmotnosti v období těhotenství nebo menopauzy.

Jak bojovat proti plochým nohám?

Léčba plochých nohou probíhá pasivně, nebo aktivně. Aktivní terapie spočívá v rehabilitaci a cvičení, chůzi naboso atp. Pasivní terapie probíhá spíše formou masáží, nošení ortopedických vložek do bot nebo střídáním teploty vody při sprchování. V nejkrajnějších případech se přistupuje k operativním zákrokům. Míru onemocnění a následnou léčbu by měl ale vždy odhadnout lékař.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/pes-planus, https://www.medicalnewstoday.com/articles/168608, https://www.urgentlyorthoaz.com/blog/how-do-flat-feet-affect-your-overall-health






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat