Posloucháte hudbu na plné pecky? Škodíte svému zdraví

Hlasitá hudba je vášní nejednoho člověka. Ačkoli se těší oblibě především mezi mladší generací, pořádným „nářezem“ nepohrdne i část té starší. Jenže takový hlasitý poslech hudby v autě, klubu či ve sluchátkách může mít velmi negativní dopad na naše zdraví.

Napůl a dost!

Ačkoli většina mobilních zařízení, skrze které lze poslouchat muziku, upozorňuje na možnost poškození sluchu v případě, že bude hlasitost nastavena nad rámec padesáti procent, mnoho lidí tuto informaci ignoruje a hudbu si do uší pouští skutečně na „plné pecky“.

Lékaři z americké kliniky však upozorňují, že vlivem hlasité hudby dochází k různým poškozením sluchu až u dvou z deseti teenagerů.

Raději bedny než sluchátka

Lékaři také tvrdí, že je bezpečnější poslech hlasité hudby z reprobeden, které zvuk rozptýlí do prostoru, než používání takzvaných „špuntových“ sluchátek, které jsou od našich ušních bubínků vzdáleny jen pár centimetrů.

Poškození se však netýká přímo ušních bubínků, ty však tlačí na části takzvaného hlemýždě, který obsahuje zhruba patnáct tisíc křehkých vláken, které jsou na sílu zvuku velice citlivé. Jsou-li tato vlákna narušena či poškozena, dochází k částečné nebo úplné ztrátě sluchu, která je nevratná.

Držte se pravidel

Důležité je dodržování zásad při poslechu hlasité hudby. Ta by neměla v nastavení hlasitosti přesahovat šedesát procent a poslech by neměl trvat déle než hodinu. Pokud dáváte přednost poslechu ve sluchátcích, volte taková, která potlačují okolní ruchy a nebudou vás tak nutit zvyšovat hlasitost pouze kvůli nim. Spíše než „pecky“ do uší vybírejte mezi těmi, které překrývají celý boltec, jednak zajistí kvalitnější přenos zvuku, také ale eliminují tlak na citlivá nervová zakončení v našich uších, která jsou vlivem podráždění častým spouštěčem bolestí hlavy.

„Bednaři“, pozor!

Milovníci živých koncertů a festivalů jistě vědí o kom je řeč. Takzvaní „bednaři“ jsou lidé, kteří svoji vášeň pro hudbu ventilují skrze tanec u vibrujících, obřích reprobeden, kterými je obestavěno podium. Nezřídka strkají hlavu přímo k nim a nejeden záchranář už řešil ošetření člověka, kterému se po podobné zábavě spustila krev z uší. Zvuk není vidět, jeho síla je ale skutečná a může vás v mžiku připravit o sluch.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat