Lidé trpící migrénami by neměli pít víc než dvě kávy denně

Kofein může hrát roli při vzniku migrény a ovlivňovat také její intenzitu. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity s tím, že konzumace dvou šálku kávy denně nemá na rozvoj a intenzitu bolesti hlavy vliv. Ale od tří šálků denně se riziko vzniku migrény výrazně zvyšuje.

Vědci sledovali čtrnáct měsíců stovku osob, která trpí občasnými migrénami. Osoby, které pily jeden či dva šálky kávy denně (případně jiné nápoje obsahují tolik kofeinu co dva šálky kávy), netrpěly migrénou nijak častěji než kontrolní skupina. Ale jakmile osoba trpící migrénami pila tři šálky denně, riziko se zvýšilo výrazně – o čtyřicet procent. A když vypila pět sálků denně, riziko migrény bylo vyšší o 161 procent.

„Pití jednoho či dvou kofeinových nápojů denně nesouvisí s vyšším rizikem migrény, ale tři a více porcí už souvisí s výrazným zvýšením rizika rozvoje tohoto bolestivého problému,“ tvrdí doktorka Elizabeth Mostof z Harvardovy univerzity.

Kofein v tom není sám

Nápoje s kofeinem ale nejsou jedinými dobrotami, kterým by se měli lidé trpící migrénami vyhýbat. Na seznamu jsou i další oblíbené potraviny. Říká vám něco pojem glutaman sodný, zkratkou MSG? V potravinářském průmyslu je nejvíce používaným dochucovadlem, tedy látkou zvýrazňující chuť a vůni pokrmů. Tento hydrolyzovaný protein se objevuje v kořenících směsích, sójových omáčkách a instantních polévkách. Často nechybí v masných výrobcích, uzeninách i konzervovaných jídlech, přičemž je přidáván také do různých alkoholických nápojů. Máte pocit, že jsme vyjmenovali všechno, co vám chutná? To vůbec není dobře!

„Je vědecky prokázáno, že MSG úzce souvisí s migrénou. Tato chemická sloučenina je nejvíce agresivní, je-li konzumována v tekutinách, jako jsou polévky, kečupy a zálivky. Bohužel ji obsahuje většina zpracovaných a balených potravin, proto se jim snažte vyhýbat,“ doporučuje Vincent Martin, americký profesor katedry interního lékařství Cincinnatské univerzity, který je zároveň autorem několika knih o migréně.

Rádi si ke sklence vína dopřejete i kousek zrajícího sýra? Pak jdete palčivému nešvaru naproti hned dvakrát. Alkohol jako takový totiž patří mezi nejčastější „pachatele“ bolestí hlavy, na což odborníci prostřednictvím svých studií poukazují neustále. Na lůžko a s ledovým obkladem vás však může klidně „poslat“ i zmíněný mléčný výrobek. Důvod dle expertů tkví v obsažené aminokyselině zvané tyramin, jež působí na cévy, proto dokáže „zapnout“ i otravnou neduhu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat