Vzácný gen, který umožňuje lidem spát jen čtyři hodiny a naplno fungovat

Britská premiérka Margaret Thatcher spala denně jen kolem čtyř až pěti hodin. Přesto se dožila osmaosmdesáti let, tedy na svůj ročník nadprůměrného věku. I když na konci života trpěla demencí, většinu aktivních let strávila vysokým pracovním nasazením a službou státu. Za to, že jí ale stačilo spát tak málo, vděčila velmi vzácnému genu.

Podobně málo prý dokážou spát také německá kancléřka Angela Merkel či majitel společnosti Virgin miliardář Richard Branson. 

Nicméně majitelů genů, který umožňuje fungovat při spánku kratším než sedm hodin denně, je velmi málo. Tento gen přitom ovlivňuje přímo činnost neuronů vyvolávajících spánek a bdělost.

„Je pozoruhodné, že o spánku víme stále tak málo, i když jím průměrný člověk stráví třetinu života. Tento výzkum je vzrušující novou hranicí, která nám umožňuje analyzovat různé typy neuronů, které přispívají ke spánku a bdělosti,“ věří profesor Louis Ptacek z University of California v San Fracisku.

Vstávání před šestou

Myslíte si, že před šestou vstává jenom blázen? Tak například již zmíněná Margaret Thatcher vstávala každý den v 5 hodin, šéf Disney Rober Iger už ve 4 hodiny a herečka Gwyneth Paltrow v půl páté ráno. Před šestou ranní dobrovolně vstává velká část špičkových manažerů. Podle výzkumů jsou ranní ptáčata produktivnější, úspěšnější, bohatší a v životě spokojenější než ostatní. 

Pokud vstanete dříve, stihnete mnohem více věcí. Vydatnou snídani, ranní cvičení a pak se můžete pustit do práce. Dobré je začít tím nejhorším, do čeho se vám nechce, ale víte, že to potřebujete mít v daný den hotové. Stihnete si v klidu protřídit poštu a hned začít s vyřizováním. Vyhnete se tím stresu, že nestíháte, a budete mít více času a energie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat