Degeneraci mozku po sedmdesátce lze předpovědět už u osmiletých dětí

Britští neurologové tvrdí, že už v době, kdy navštěvujeme první stupeň základní školy, je rozhodnuto o tom, jak rychle bude náš mozek degenerovat po sedmdesátce. Jednoduchý test u osmiletých dětí poměrně přesně odhadne, zda a kdy se u této osoby ve stáří rozvine demence.

Jednoduchý test

Vyplývá to ze srovnání testu kognitivních funkcí (myšlení a paměti) u několika tisíc Britů ve věku po šedesátce a sedmdesátce s testem kognitivních funkcí, který vypracovali jako školáci v padesátých letech.

„Pokud jako osmileté děti patřily mezi pětadvacet nejlepších v testu kognitivních funkcí, pak mezi ně patřili i v sedmdesáti,“ tvrdí neurologové z Londýnské univerzity.

Inteligence jako prevence

Svým způsobem výzkum naznačuje, že inteligence má jistý ochranný účinek před demencí a úpadkem myšlení a paměti. Ze studie také vyplývá, že čím déle člověk stráví vzděláváním, tím více je před demencí chráněn. Také osoby, které používají v zaměstnání myšlení a paměť, mají v sedmdesáti o deset procent lepší paměť než osoby, které pracují rukama.

„Objev těchto ukazatelů je důležitý, protože pokud dokážeme pochopit, co ovlivňuje kognitivní výkon jedince v pozdějším věku, můžeme určit, jaké aspekty pro prevenci úpadku můžou být ovlivněny vzděláváním nebo změnami životního stylu, kupříkladu cvičením, stravou či spánkem,“ míní doktor Johnathan Schott z Londýnské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat