Riziko předčasného úmrtí sníží o třicet procent i jediný víkendový běh

Lidé se tisíce let vyvíjeli v neustálém pohybu. Také proto poslední staletí sedavého životního stylu decimují civilizovanou populaci chronickými onemocněními a předčasným úmrtím. Podle australských vědců má smysl jakýkoli pohyb. Čím víc, tím líp. Ale i padesát minut poklusu jednou za týden dokáže snížit riziko předčasného úmrtí na jakékoli příčiny o sedmadvacet procent.

Rozvoj onemocnění oběhové soustavy se sníží o třicet procent, zatímco riziko rozvoje rakoviny o třiadvacet procent. Smysl má tedy i víkendové sportování, ačkoli sami autoři přiznávají, že ideální je intenzivní pohyb alespoň třikrát týdně půl hodiny.

Autoři z Victoria University v Melbourne svá tvrzení opírají o metaanalýzu čtrnácti výzkumů, které zahrnují 233 tisíc osob a sledování až pětatřicet let.

„Čím častěji člověk běhá, je jedno, jak rychle a daleko v jednom dni, tím více je chráněn před chronickými onemocněními a předčasným úmrtím. Jakékoli množství běhu za týden je lepší než žádný běh. Ale častější delší časové úseky a rychlejší běh mají více blahodárných účinků na zdraví,“ tvrdí autoři z Melbourne.

S běháním můžete začít i na podzim. Máme pro vás tři základní pravidla pro podzimní běhání.

Jak se obléknout

Obavy, že by vám mohla být při běhu zima, bývají často naprosto zbytečné. Pohybem se přeci zahřejete, takže není potřeba ani v chladnějších dnech vybíhat nabalení jako sněhuláci. Oblékněte se tak jako by venku bylo o pět až deset stupňů více. Někteří běžci se záměrně oblékají více, aby se více potili a tím i více a rychleji hubli. To je ale nesmysl. Jediné, čeho tím docílíte, je nebezpečné přehřátí organismu.

Svléknout si nadbytečnou vrstvu samozřejmě není problém, ale kam pak s ní? Nikdo nechce běhat s plandající bundou v ruce. Myslete na to ještě předtím, než vyběhnete.

Botky jsou základ

Říkáte si, že na to vaše běhání vám stačí obyčejné tenisky, ve kterých jste před dvěma roky chodili na tenis? Věřte, že nestačí!

Výběr správné běžecké obuvi je zcela stěžejní. Základem je správná velikost. Bota by vám rozhodně neměla být „akorát“, měla by být o něco větší, zhruba o půl čísla až celé číslo, protože lidská noha při běhu pracuje. Malá bota se pak pro vás může stát utrpením. Mohou vám černat nehty, objeví se bolest v oblasti holenní kosti a často i puchýře na chodidle.

Nezapomínejte na tekutiny

Tak jako je pro organismus nežádoucí jeho přehřátí, rozhodně není dobré podceňovat dostatečný přísun tekutin. Jen čistá voda však nestačí. Při pocení totiž kromě vody ztrácíte i důležité elektrolyty, jako je sodík a draslík, které pomáhají regulovat rovnováhu tekutin v těle, nebo hořčík, jehož nedostatek může být příčinou svalových křečí.

Isotonické sportovní nápoje dokáží tyto elektrolyty a další výživové látky velmi rychle nahradit. Vzít si tedy s sebou isotonický nápoj rozhodně není od věci. Pokud s sebou neradi taháte lahev na pití, mějte nápoj připravený doma, abyste po doběhnutí co nejrychleji mohli doplnit ztracené tekutiny a elektrolyty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat