Kardiaci držící občasné hladovky žijí déle

Občasné hladovky jsou zdravé. Pomáhají restartovat metabolismus a snižují riziko vzniku diabetu typu 2 a onemocnění srdce a cév. Ale občasné jednodenní hladovky jsou prospěšné také pro kardiaky, kteří už se s těžkým onemocněním oběhové soustavy léčí. Podle kardiologů z Utahu jim takové občasné hladovky prodlužují život a snižují náhlé riziko zástavy srdce.

Vědci z Utahu sledovali pacienty po srdeční katetrizaci. Ti, kteří dodržovali občasné čtyřiadvacetihodinové hladovky, byli po pěti letech na živu ve větším počtu než ti, kteří hladovku nedrželi vůbec. U pacientů dodržujících občasné hladovky se také snížilo riziko náhlé zástavy srdce

„Zkoumáme účinky hladovky na zdraví už delší dobu… Tentokrát jsme se pokusili zjistit, jaký vliv má na míru mortality u kardiaků,“ uvedl doktor Benjamin Horne z Institutu péče o zdraví srdce v Salt Lake City.

Hladovkou ke kráse

Během hladovky mitochondrie vstupují do stavu homeostázy, v níž se prodlužuje jejich životnost a napravují škody z opotřebení.

Mitochondrie se účastní procesu přenosu energie buňkou, oxidace živin a fungují tedy na maximum tehdy, když se ládujeme energeticky bohatými živinami. Pokud pracují nepřetržitě na maximální výkon, rychleji se opotřebovávají, buňka stárne a tím také stárne tkáň a nakonec celý organismus.

Mitochondrie přitom střídají dva různé stavy, tento jev se nazývá homeostáza a je pro jejich dobrou kondici nezbytný. Když organismus střídá dny normální konzumace s krátkými hladovkami, mitochondrie dosahují homeostázy lépe.

Hladovka také zpřesňuje koordinaci aktivit mezi mitochondriemi a peroxizómy, což jsou další cytoplazmatické organely, které zneškodňují volné radikály a mají tedy antioxidační funkce. A jak známo, zvýšená činnost antioxidantů v těle je prevencí stárnutí buněk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat