Sportování v ulicích s nečistým vzduchem a uzavřených posilovnách škodí zdraví

Řada lidí věří, že když sportuje, prospívá tím vždy svému zdraví. Pomineme-li jedince vyhledávající extrémní zátěž, která tělo stresuje, škodí svému zdraví při sportu také všichni ti, kdo cvičí a jinak se pohybují v prostředí s nekvalitním vzduchem. Je jedno, že svalovec v kondici uběhne rychle deset kilometrů, pokud běží v ulicích metropole plné exhalátů, ubližuje si. Částice prachu, výfukové plyny a další nečistoty totiž pronikají do plic hlouběji a ve větším množství, než když na takovém místě nesportuje vůbec. Obecně tedy platí, sport a pohyb ano, ale na čistém vzduchu.

Běhat či jinak sportovat venku se vyplatí jen tehdy, je-li to v prostředí s čistým kvalitním vzduchem. To samé platí o posilovnách a tělocvičnách. Tam, kde nemají kvalitní vzduchotechniku a čističky vzduchu, které odfiltrují jak to, co vydechují ostatní spolucvičící a nekvalitní vzduch města venku, je lepší nesportovat.

Sportování ve městě

Vědci z Jihokorejské republiky a Spojeného království prokázali, že jízda na kole ulicemi metropolí se špatnou kvalitou vzduchu, běh kolem rušných dopravních tepen a cvičení v exhalátech a smogu škodí zdraví.

Sportem ku zdraví

Pohyb sám o sobě je sice pozitivní, ale jeho pozitivní účinky převáží negativní účinky škodlivých látek, které v prostředí s nečistým vzduchem člověk vdechne. Vdechne jich při sportu mnohem více a dostanou se mnohem hlouběji. Také proto, že dýchá ústy, která vzduch nefiltrují tolik jako nos. A také proto, že vdechne mnohem větší objemy vzduchu v čase.

„Sportování ve městech souvisí s nárůstem počtu astmatu, chronické bronchitidy, chronického onemocnění srdce, mrtvic a demence,“ tvrdí profesor Ian Colbeck z University of Essex.

Venku nebo v posilovně?

Když už člověk cvičí ve městě, v čase rušné dopravy by měl volit dobře klimatizované posilovny s dobrou vzduchotechnikou. Pokud chce cvičit venku, měl by volit části města vzdálené dopravním tepnám a dalším zdrojům znečištění a sportovat v době, kdy je doprava na minimu a vzduch ve městě nejčistší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat