Virus chřipky se každým rokem mění

Sezóna zvýšeného rizika nákazy chřipkou je opět tady! Vir, kterým se onemocnění šíří, se ve vzduchu pohybuje v období od října do května, nejrizikovější období začíná prosincem. Do té doby je ideální podstoupit preventivní vakcinaci. Povaha viru chřipky se každým rokem mění, očkováním je proto třeba procházet pravidelně. Na to by měli myslet hlavně starší osoby a chronicky nemocní lidé, nákaza chřipkou pro ně představuje vyšší riziko komplikací a ohrožení na životě.

Chřipka je virové infekční onemocnění přenášené kapénkami a přes kontaminované předměty, jako je třeba klika u dveří. Má velmi rychlý nástup, většinou do dvou dnů. Projevuje se obvykle příznaky vyplývajícími z poškození sliznice dýchacích cest virem, tedy kašlem, rýmou a bolestí hrdla, a symptomy pramenícími z imunitní odpovědi na nákazu – horečkou a bolestí svalů, kloubů a hlavy. 

Chřipka není banální

„Vysoká závažnost onemocnění chřipkou je dána jednak tím, že se vyskytuje v každoročních epidemiích a vede proto k pracovní neschopnosti obrovského množství lidí, a jednak tím, že může mít velmi závažný průběh včetně smrtelného, a to i u jinak zdravých osob,“ říká MUDr. Aleš Ducháček. Onemocnění chřipkou může vyvolat těžký zápal plic, zánět srdečního svalu nebo zánět mozku. Nejúčinnější prevencí je očkování.

Vakcína chrání na rok

Nejvhodnější čas pro podstoupení vakcinace je před začátkem hlavní chřipkové sezóny, tedy záčetkem prosince. Smysl má ale i posléze, zabírá přibližně do 14 dnů. Efekt vakcinace pak vydrží do další chřipkové sezóny. „Důvodem relativně krátkého účinku očkování proti chřipce je, že se toto onemocnění vyskytuje téměř každý rok v podobě jiných virových subtypů. Původní loňská vakcína tak na nové viry již nepůsobí dostatečně, nebo dokonce vůbec. Složení vakcín se proto musí před každou sezónou upravovat,“ vysvětluje MUDr. Aleš Ducháček.

Osobám starším 65 let proplácí vakcínu zdravotní pojišťovny. Dále ji hradí lidem s chronickým onemocněním dýchacího systému, srdce, cév, ledvin, jater, imunitního systému nebo osobám trpícím cukrovkou. „Tito lidé mají vyšší předpoklad ke komplikovanému průběhu nemoci a v přímé souvislosti s chřipkou jich v České republice ročně tisíce umírají,“ varuje MUDr. Aleš Ducháček. Očkování je dále doporučeno těhotným ženám a osobám, které jsou v kontaktu s lidmi z rizikové skupiny. Vhodné je ale pro každého včetně dětí.

Nemocní ani na krok

Z hlediska běžné prevence je důležité dodržovat obecné zásady hygieny, mýt si často ruce, zejména před jídlem, a v době epidemie se, pokud možno, vyhnout místům s vyšší koncentrací osob. Důležité je také podporovat imunitu, a to dostatkem pohybu, zdravým stravováním a odpočinkem. Nemocné osoby by za žádných okolností neměly chodit ven, a šířit tak nákazu dál.

Antibiotika na chřipku neplatí

Antibiotika na chřipku nezabírají, a to proto, že má virový původ. Tyto léky vám pomohou pouze proti bakteriálním infekcím. Pokud vám tedy lékař diagnostikuje chřipku, antibiotika po něm nevyžadujte. Nemoc se léčí klidem na lůžku, pitím dostatečného množství tekutin a užíváním léků na kašel, srážení teploty, tlumení bolesti apod. S volbou adekvátních léků kvalifikovaně poradí i lékárník.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat