Jablka napomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi

Říká se, že kdo sní denně jablko, nepotřebuje lékaře. Podle vědců je zatím potvrzeno to, že pokud člověk pravidelně konzumuje dvě jablka denně, má nižší hladinu nezdravého cholesterolu v krvi než ten, kdo konzumuje stejný jídelníček s vyřazením oněch dvou jablek. Látky obsažené v plodech jabloní snižují hladinu LDL cholesterolu a tím pomáhají předcházet kornatění tepen, srdečnímu infarktu i mrtvici.

„Zdá se, že staré rčení, jedno jablko denně, je docela dost pravdivé,“ svěřila profesorka Julie Lovegrove, autorka výzkumu působící na Reading University, v rozhovoru pro deník The Mail.

Podle ní jsou jablka bohatá na polyfenoly, které působí příznivě na zažívání a omezují vstřebávání nezdravého cholesterolu.

„Jedním z hlavních vzkazů tohoto experimentálního výzkumu je, že malé změny v naší stravě, jako je denní konzumace dvou jablek, mohou mít výrazný vliv na kondici srdce a cév. Nevíme ještě, jestli vláknina, která se v jablku nachází, nebo polyfenoly, které jsou v jablkách zastoupeny v mnohem vyšší koncentraci, jsou zodpovědné za tyto výsledky. Každopádně jasné je to, že je to zdravá potravina,“ uvedl doktor Thanasis Koutsos.

A jaké další potraviny vám pomohou v boji proti nebezpečnému cholesterolu?

Ovesné vločky a ovesné otruby

Ovesné vločky mají spoustu lehce rozpustné vlákniny, která je schopná snížit hladinu LDL neboli špatného cholesterolu. Jedna porce ovesné kaše (asi 1 a ½ šálku) obsahuje zhruba šest gramů této vlákniny, což je doporučovaná denní dávka. Kaše se zároveň dá dochutit například hruškami, jablky či švestkami. Všechno jmenované taktéž patří ke zdrojům rozpustné vlákniny.

Ryby a omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny a ryby jsou ideální potraviny ke snížení cholesterolu a krevního tlaku. Obecně patří k nezbytnostem zvlášť pro osoby se srdečními chorobami. Mohou totiž snížit riziko tvorby sraženin a náhlé smrti. Vhodný je přitom pstruh, makrela, losos, sardinky, sleď, halibut nebo tuňák. (Za ideální jsou považované nejméně dvě porce ryb týdně.)

Ovoce

Ovoce patří ke zdrojům vlákniny, živin a vitaminů. Všechny tyto vlastnosti z něj činí ideální volbu pro zdravé srdce. Pro maximální užitek si dopřávejte alespoň pět porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně. (Jedna porce ovoce přitom představuje středně velký kus čerstvého ovoce nebo půl šálku ovocné šťávy.)

Jogurt a spol.

Nízkotučné mléčné výrobky regulují krevní tlak. Doporučují se tři dávky mléčných výrobků za den. Sušené mléko, nízkotučné jogurty a sýry patří ke správným volbám. (Jedna porce se rovná šálku odstředěného mléka nebo jogurtu.)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat