Středomořská strava léčí deprese a úzkosti

Léčivé účinky některých jídelníčků jsou podle vědců mnohdy nadhodnocené. Strava může být léčivá, ale ne vždy jsou její účinky tak silné, jak se často někteří výživoví poradci tváří. Vědecky průkazný vztah existuje pouze mezi jídelníčkem středomořských národů a prevencí depresí a úzkostí. Ale podávání látek obsažených v této stravě prostřednictvím lékárenských doplňků je k ničemu.

Tablety versus zdravá strava

Vitaminové tablety, kapsle s mastnými kyselinami, výtažky z řas či bylin nejsou účinné tak jako čerstvé potraviny, které blahodárné látky obsahují. Kvalitní čerstvé potraviny nemohou být nahrazeny přípravky z lékárny. To studie dokazuje stejně tak jako to, že keto dieta může mít pozitivní vliv u dětí s epilepsií. A že středomořská dieta bohatá na ryby, zeleninu, ovoce, ořechy, luštěniny a olivový olej omezuje výrazně riziko deprese a úzkosti.

Ze studie také vyplývá, že nevyvážená veganská strava, při níž dochází ke snížení hladiny vitaminu B12 v krvi, vede ke zhoršení paměti a celkovému vyčerpání organismu.

„Prokázali jsme, že mezi nezdravou stravou a poruchami nálady existuje silný vztah, týká se to také úzkostí a depresí. Nicméně mnoho běžně šířených domněnek o zdravotních účincích určitých potravin nemá vědecké opodstatnění,“ tvrdí profesorka Suzanne Dickson z Univerzity v Gothenburgu.

Podle výzkumu, který vedla, třeba zvýšený příjem cukru nesouvisí se zhoršením poruchy soustředění a hyperaktivitou. Podávání vitaminu D v tabletách nezlepšuje paměť a není prevencí autismu. Také látky obsažené v olivovém oleji a tučných rybách podávané jako doplňky stravy (v tabletách a kapslích) nesnižují riziko deprese a úzkosti.

A jaké jsou zásady středomořské stravy?

Středomořský jídelníček zahrnuje hlavně čerstvé ryby, ovoce a zeleninu, oříšky a hlavně olivový olej. Tento způsob stravování má velmi pozitivní vliv na celkové zdraví a především na srdce. Pokud si nejste jistí, jak s touto stravou začít, níže vám přinášíme pár základních principů, které můžete aplikovat i ve své kuchyni.

Olivový olej a ryby

Extra panenský olivový olej je základem zdravé kuchyně. Nešetřete s ním! Používejte ho všude, kde to je možné. Nahraďte tuky, které dosud v kuchyni využíváte, právě olivovým olejem. Je skvělý při přípravě masa nebo zálivky do salátu. Stejně jako ryby, které byste měli zařadit do jídelníčku alespoň dvakrát týdně, obsahuje velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, vitaminů a jódu.

Oříšky

Oříšky jsou skvělou svačinkou a dostatečně zasytí mezi hlavními jídly. Dejte si sáček namixovaných oříšků do kabelky, a až vás příště přepadne hlad, sáhněte po nich. Rozhodně je to lepší, než fast food. Oříšky však kupujte ty přírodní, žádné solené nebo pražené.

Zelenina

Oblíbené české přílohy, které se podávají k hlavním jídlům, byste ve středomořské kuchyni hledali marně. Vyměňte, aspoň občas, knedlík za různě upravenou zeleninu. Přijmete tak mnohonásobně méně kalorií a ještě se budete cítit skvěle.

Čerstvé potraviny

Vyvarujte se průmyslově zpracovaným potravinám. V čerstvosti je to kouzlo! Jezte co nejvíce „fresh“ potravin, ve kterých je přidáno minimum soli, cukru nebo různých chemikálií. Do jídelníčku také zařaďte sezonní potraviny, zeleninu a ovoce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat