Nízký příjem sacharidů a tuků zvyšuje riziko předčasného úmrtí

Západní strava přesycená jednoduchými sacharidy a škroby spolu s nadměrným příjmem nasycených tuků je velmi škodlivá pro zdraví. Vyvolává řadu závažných onemocnění a způsobuje předčasnou smrt. Lékaři to vědí už přes čtyřicet let. Ale drastické omezení obou těchto živin v jídelníčku ke zlepšení situace nevede. Vědci z Harvardovy univerzity prokázali, že strava s výrazně nízkou hladinou sacharidů a tuků zvyšuje riziko předčasného úmrtí také. Ideální pro zdraví je tedy vyvážená strava.

Podle expertů z Harvardovy univerzity lze zvýšené riziko úmrtí a chorob souvisejících s dodržováním nízkotučné nízkosacharidové diety vysvětlit. Podle jejich názoru totiž lidé, kteří začnou držet takto drastickou dietu, vyloučí ze své stravy řadu potravin, s nimiž vyloučí také vitaminy, minerály, antioxidanty a jiné bioaktivní látky.

Kvanitita versus kvalita

Právě málo kvalitní strava se jeví jako zásadní problém. Lidé často měří kvantitu, ale méně dbají na kvalitu. To souvisí také s tím, že pokud se rozhodnou změnit životní styl a jídelníček, většinou jen vyloučí určité potraviny, ale nezařadí náhradu, která by dodávala pro zdravé fungování těla esenciální látky. Nezřídka je to případ vegetariánství či veganství, kdy lidé jen vyloučí maso a živočišné produkty, ničím je nenahradí a jinak konzumují původní jídelníček. Takže sice vynechají živočišné potraviny, ale s nimi nejen bílkoviny a tuky, ale také všechny vitaminy, minerály a další živiny. Změna jídelníčku znamená nejen vyloučit některé potraviny, ale zaražení nových, které zajistí přísun aminokyselin, vitaminů, minerálů a jiných nezbytných živin.

„Bohužel méně kvalitní potraviny jsou levné. Konzumace ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, semen, luštěnin, ryb a drůbeže je nejúčinnější metodou udržování zdraví a normální postavy. Je bohužel ale většinou dražší,“ míní autoři z Harvardovy univerzity.

A na jaké konkrétní potraviny se vyplatí zaměřit?

Libové hovězí

Opravdu kvalitní hovězí je bohaté na vitaminy skupiny B, kreatin a také železo. Bílkoviny v něm navíc přispívají k tvorbě svalové hmoty. Takže co si jednou za čas dopřát nějaký šťavnatý steak?

Kapusta/hlávkové zelí/špenát

Možná si tuhle zeleninu kvůli nepěkným zážitkům ze školní jídelny příliš nedopřáváte, ale dejte jí šanci! Má totiž vysoký obsah vápníku a také vitaminu K. Stačí listy velmi krátce spařit a máte skvělou a hlavně zdravou přílohu (třeba k tomu steaku).

Sladké brambory

Na českém jídelníčku se zabydlují už nějakou dobu, tak toho využijte. Ne nadarmo jsou totiž označovány jako „superpotraviny“. Obsahují spoustu vitaminu A i C, vlákniny nebo draslíku.

Mandle

Stačí hrstka denně a svému organismu dodáte kromě bílkovin i potřebné zdravé tuky. A k tomu vitamin E, který jen tak někde nenajdete.

Mango

Obsahuje vysoký podíl vitaminu C a také spoustu vlákniny. A navzdory své sladké chuti má velmi nízký glykemický index, takže si ani „nepohraje“ s hladinou cukru ve vaší krvi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat