Zdravotní nezávadnost vajec prokázal rozsáhlý třicetiletý výzkum

Zatím nejrozsáhlejší třicetiletý výzkum s nejprůkaznějšími a vědecky nejsolidnějšími výsledky o konzumaci vajec publikovali vědci z Harvardovy univerzity. Z něj vyplývá, že vejce jsou pro člověka zdravou potravinou. Měsíčně jich může spořádat třicet – ideálně jedno denně – a nemusí se obávat negativního vlivu na zdraví srdce a cév.

Kolik je „tak akorát“?

Pokud člověk jí v průměru jedno vejce denně, nijak to u něj nezvyšuje riziko mrtvice, infarktu a jiných onemocnění oběhové soustavy. Vajíčka nezvyšují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi, pakliže jich člověk nekonzumuje extrémní množství. A jsou naopak zásobárnou zdravých cholesterolů, tuků a v tucích rozpustných vitaminů, které zdraví oběhové soustavy a mozku podporují.

Třicetiletý výzkum

Vědci z Harvardovy univerzity analyzovali zdraví 216 tisíc mužů a žen v průběhu dvaatřiceti let ve vztahu k jejich konzumaci vajec. Mezi konzumací vajec a rizikem onemocnění oběhové soustavy neexistuje vztah, pakliže jsou do analýzy pečlivě zanesena data o dalších rizicích – tedy konzumaci červeného masa a živočišných tuků, kouření, konzumaci alkoholu, obsahu tuků v těle apod.

„Vztah mezi konzumací vajec a rizikem onemocnění oběhové soustavy je tématem intenzivní debaty posledních desetiletí… Výsledky z naší skupinové studie a zdokonalená metaanalýza dokazuje, že střídmá konzumace vajec nesouvisí s vyšším rizikem onemocnění srdce a cév,“ tvrdí doktor Jean-Philippe Drouin-Chartier z Harvardovy univerzity.

Jemu se přitom podařilo zjistit, že osoby, které konzumovaly více než jedno vejce denně a riziko onemocnění chorobami srdce a cév u nich bylo vyšší, zároveň konzumovaly nadměrné množství červeného masa a byly obézní. A právě konzumace červeného masa a obezita jsou oním viníkem onemocnění, nikoli zvýšený příjem vajec.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat