Vydatná snídaně zrychluje metabolismus a pomáhá hubnout

Termogeneze neboli spalování tuků a její přeměna v teplo je v případě vydatných snídaní dvakrát vyšší než u osob, které se snídani vyhnou a konzumují více jídla odpoledne a večer. Naopak snídaně málo vydatné výrazně zvyšují chuť na časté svačinky a vedou k přejídání, zpomalení metabolismu a přibývání na váze.

Podle vědců z Lübecku osoby snídající vydatnou stravu ráno spálí dvakrát více energie než osoby, které si dají vydatnou večeři.

„Mohl by to být klíč k hubnutí, ale také k udržování vyrovnané hladiny cukru v krvi,“ tvrdí autoři z Univerzity v Lübecku.

Správné načasování

Vědce zabývající se obezitou a hubnutím v posledních letech zajímá především termogeneze vyvolaná stravou. Je to metabolický jev, kdy určité pokrmy, jejich vydatnost a jejich načasování během dne spustí takové spalování energie, že tělo vydává tolik, kolik přijalo stravou (udržuje si stejnou tělesnou hmotnost) nebo případně vydá o něco víc (pak hubne).

„Náš výzkum dokazuje, že jídlo konzumované jako snídaně, bez ohledu na množství kalorií, zvyšuje termogenezi vyvolanou stravou dvakrát více než večeře. Tento objev je významný pro každého člověka, protože zdůrazňuje konzumaci snídaně. Konzumace většího množství jídla při snídani než při večeři je prevencí obezity a zvýšené hladiny cukru v krvi,“ tvrdí doktorka Juliane Richter z Lübecku.

Vydatná snídaně

Snídaně by měla být opravdu vydatná a bohatá na živiny. Na snídani jsou vhodné například ovesné vločky, chia puding nebo vajíčka. Ráno si také můžete dopřát pořádnou dávku ovoce, skvěle vás zasytí banány, vlákninu doplní jablka, s hubnutím jsou také často spojovány grapefruity, mango nebo ananas. Nevyhýbejte se ani kvalitním tukům, které například najdete v avokádu, nebo v řeckém jogurtu. Snídaně je skutečně základ dne, takže se nebojte naložit si na talíř, ale zdravě!

Nezapomínejte na pohyb

Samozřejmě je potřeba počítat také s pravidelnou fyzickou aktivitou, při níž se spotřebuje větší množství energie. A je nutné nezapomínat na celkový denní příjem energie stravou. Pokud je váš jídelníček vyvážený, pak vám k udržení postavy postačí i obyčejná procházka. Pamatujte na to, že sport by vás měl vždycky bavit, pokud se budete do něčeho nutit, dlouho u toho nevydržíte. Pokud zrovna začínáte s hubnutím, začínejte pozvolna a postupně do svého života zařazujte pravidelný pohyb, jinak vás celé hubnutí otráví hned na začátku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat