Jednoduché triky pro lepší paměť

Taky se vám stane, že jdete do kuchyně s jasným cílem, ale cestou zapomenete, co to vlastně bylo? A pak stojíte a přemýšlíte nebo koukáte do ledničky, jako by vám jogurt mohl odpovědět? Do obchodu chodíte s nákupním seznamem – ne snad proto, abyste ušetřili a nekupovali zbytečnosti, ale proto, že bez něj byste byli ztracení. A bez upozornění v mobilu byste možná zapomněli i na narozeniny blízkých!

Duševní kondice závisí na našem životním stylu – čím zdravěji žijeme, tím lepší je také naše paměť. Tyhle jednoduché triky vám pomohou si paměť zlepšit.

Zapomínat je normální

Že před ranní kávou nefungujete úplně na sto procent je normální. A že jste trochu roztržití během dne – to je vlastně docela milé. Přesto jsou na stav naší paměti odkázané i mnohé milé vzpomínky, které z nás dělají to, čím jsme. Dobrá zpráva je, že schopnost vaší paměti dokonce z velké části můžete ovlivnit sami. Způsob, jakým žijeme, co jíme a pijeme a jak se staráme o vlastní tělo, působí na naši kondici a dobrý pocit stejně jako na naši paměť.

Zredukujte stres

Šibeniční termíny, nekonečné diskuse a rozčilování se kvůli maličkostem udržují vaše podvědomí v neustálém napětí.  Ale mnohem horší jsou neustálé pocity strachu, které mohou celou paměť radikálně zhoršovat. Zařaďte raději s ohledem na svoji paměť zpátečku! S tím by vám mohlo pomoci řízené dýchání, meditace a jóga. 

Dopřejte si dostatek spánku

Lidé, kteří v noci špatně spí, mají tendenci zapomínat spíše, než ti s hlubokým a zdravým spánkem. Dobrý spánek je ale důležitý pro ukládání vzpomínek a jejich přesunutí z krátkodobé do dlouhodobé paměti. Ale platí – ruce pryč od prášků na spaní! Protože mnoho léku proti nespavosti může vaši paměť nakonec nenávratně poškodit. Pro dostatečně uvolňující spánek pomůže sportovat ráno, usínat podle pevného režimu a v ložnici s uklidňující atmosférou při teplotě 18 stupňů.

Přestaňte kouřit

To se lehce řekne, že? Kdo ale ve věku mezi 40 a 60 lety vykouří denně více než dvě krabičky cigaret, násobí svoje riziko onemocnění demencí dokonce dvakrát. 

Alkohol jen s mírou

Nejen játra trpí nadměrnou konzumací alkoholu! Pokud pijete hodně alkoholu večer, poškozujete svoji krátkodobou paměť. Ale trvalé pití škodí i dlouhodobé paměti, nervové buňky odumírají a celková výkonnost paměti klesá. A postižená je i prostorová orientace, řečové dovednosti a pocity.

Jezte chytře

Také se správnou výživou můžete svoji paměť podpořit. Protože mozek potřebuje pro koncentraci a vzpomínání si mnoho energie, jsou pro něj nutné komplexní sacharidy. A ty najdete v celozrnném pečivu, ovesných vločkách, ovoci a zelenině. Obzvlášť důležité je ale dostatek tekutin, aby tělo a hlava byly dostatečně zásobeny kyslíkem. Doporučeny jsou dva až tři litry vody nebo neslazeného čaje denně.

Sport je dopink pro mozek

Pravidelný pohyb je zdravý nejen pro tělo, ale i pro mozek. Studie potvrzují, že sport zlepšuje schopnost koncentrace a paměť, ale dokáže předcházet i demenci. Nejvhodnější jsou běh, chůze nebo plavání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat