Srdci mužů prospívá konzumace potravin bohatých na vitamin D

Suplementace neboli podávání vitaminu D v kapslích, tabletách a jiných formách preparátů zakoupených v lékárně nemá žádný pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. V posledních letech to prokázali kardiologové z mnoha míst světa. Tým z Atén ale tvrdí, že u mužů má smysl dodávání vitaminu D potravinami, v nichž je bohatě zastoupen. Kde ho najdete?

Z jedenáctiletého sledování tří tisíc osob vyplývá, že muži s nejnižším příjmem vitaminu D s potravou byli ohroženi chorobami srdce a cév nejvíce. U žen to ale neplatí.

„Konzumace potravin bohatých na vitamin D může mít ochranný účinek na srdce. Oproti suplementaci vitaminu D tato studie odhaluje, že zvýšený příjem vitaminu D z potravy může chránit před problémy srdce a cév, zvláště u mužů. Podle našich nejlepších vědomostí je tato studie jednou z mála, která hodnotí samostatně vliv vitaminu D přijímaný pouze stravou,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Matina Kouvari z Harokopovy univerzity v Aténách.

Jak dostat do těla vitamin D přirozenou cestou

Přímým a nejvýznamnějším zdrojem déčka je sluneční záření. V letním období není třeba si lámat hlavu, jak tuto látku do těla dostat. Když ale sluníčko nesvítí, je třeba jej doplnit jinými zdroji, a to z potravy.

Tento v tucích rozpustný vitamin se v největší koncentraci nachází v oleji z tresčích jater. Prodává se jako doplněk stravy, ale lepší je samozřejmě v přírodní formě. Kdo rád experimentuje, může si přímo z tresčích jater připravit nějakou lahůdku, například pomazánku. Ovšem i milovníci sádla mohou zajásat.

Sádlo a slanina jsou další potraviny bohaté na tento vitamin. Pozor ale na množství, tyhle dobroty bývají velmi kalorické. Lepší je sáhnout po rybách z volného odchytu – losos, ústřice, sardinky, krevety, kaviár a rybí jikry jsou to pravé. Vhodný je také vaječný žloutek od domácích slepic nebo slepic z volného výběhu, který obsahuje až 6krát více vitaminu D než žloutek z jiných zdrojů. Vaše tělo vám poděkuje a odvděčí se skvělou formou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat