Zapnutím genu v srdeční svalovině lze obnovit jeho poškozenou tkáň

Kardiologové z Cambridgeské univerzity objevili zásadní metodu léčby poškozené srdeční tkáně. Po infarktu či při jiných onemocněním často dochází k nevratnému poškození svaloviny a jejímu zjizvení. Tím se srdce oslabuje a zvyšuje se riziko jeho selhání. Podle britských vědců lze ale v srdci zapnout gen, který zahájí opravný proces.

Stejný gen přitom způsobuje šíření rakovinných buněk tělem a vznik metastází. To představuje jisté úskalí, je totiž nezbytné aktivovat jen gen v srdci.

„Je to opravdu vzrušující, protože vědci se snaží donutit buňky v srdci, aby se obnovovaly, dlouhá léta. Žádný ze současných léčebných postupů není schopen zvrátit degeneraci srdeční tkáně,“ tvrdí doktorka Catherine Wilson z Cambridgeské univerzity.

Její tým dokáže v srdci aktivovat gen Ccnt1, který zase aktivuje gen Myc. Právě gen Myc je zodpovědný za vznik metastáz rakoviny, ale také za obnovu buněk srdce.

„I když jsme aktivovali gen Myc v srdci, neměli jsme další nástroje, aby začal fungovat. Teď už víme, co nám chybělo, a můžeme donutit buňky se znova množit,“ tvrdí doktorka Wilson.

A jakými potravinami můžete také podpořit zdraví svého srdce?

Ovesné vločky

Ovesné vločky mají už nějakou dobu status super snídaně. A není se vůbec čemu divit! Jejich jedinečné složení dodává energii, bojuje proti zánětům, podporuje hubnutí a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Opěvovanému obilnému výrobku nelze odepřít ani fakt, že pomáhá regulovat cholesterol, zatímco přispívá k normalizaci krevního tlaku. A tím se dostáváme k tomu, že „miska ovsa“, jež v podstatě stojí pár korun, vlivem svého nutričního profilu poskytuje prevenci před kardiovaskulárními chorobami. Ano, tady skutečně platí úsloví, že za málo peněz, hodně muziky…

Rajčata jako doporučovaná surovina

Že jsou zralá rajská jablíčka červená, toho si bezesporu všiml každý. Málokdo ale tuší, proč tomu tak je. Svůj typický odstín mají díky lykopenu, což je unikátní barvivo, které spadá do kategorie karotenoidů. Tento antioxidant má v popisu práce chránit srdce před poškozením. Jeho pole působení je však ještě o něco širší, protože podle vědců snižuje riziko rakoviny a oddaluje řídnutí kostí. Co říkáte, nedostali jste chuť na rajčatový salát?

Mango si dávejte častěji

Plody mangovníku představují exotiku, kterou si může dovolit každý, a to i v našich netropických končinách. Tenhle cizokrajný „dáreček“ je považován za prostředek, který předchází poškození cév a celkově zlepšuje odolnost organismu. Mimochodem, je známý také tím, že stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a svědčí ostrému zraku, takže ho oceníte z více důvodů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat