Že chia semínka jsou jen dalším zdravým trendem, který se zjevil zničehonic a brzy si na něj nikdo nevzpomene? Tak tomu nevěřte. Proč by jinak byla konzumována celá tisíciletí? Vytěží z nich trávení, pokožka i psychika!
Historické prameny dokládají, že chia semínka se hojně pěstovala už v době 3500 let před Kristem. Byla také významnou součástí stravy Aztéků a Mayů, kteří je používali nejen jako potravinu, ale i jako platidlo či symbol významných náboženských obřadů. O jejich důležitosti svědčí i skutečnost, že slovo chia v mayštině znamená síla. Co by plody rostliny šalvěje hispánské mohly přinést konkrétně vám? Udělejte si pohodlí a čtěte pozorně!
Trávení bez komplikací
Není žádnou novinkou, že vláknina pomáhá regulovat činnost střev, čímž zmírňuje zátěž trávicího systému. Zároveň snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, navozuje pocit sytosti a detoxikuje organismus od nahromaděných škodlivých látek. A víte, co? Ke splnění její denní doporučené dávky vám bohatě stačí dvě až tři čajové lžičky semínek, které byste měli zapít dostatečným množstvím vody.
Zdroj energie, který se jen tak nevyčerpá
Chybí vám elán? Jste vyčerpaní a podráždění? I na to uvedená
„mayská medicína“ skvěle zabírá. Poznatky studie zveřejněné v magazínu The Journal of Strength and Conditioning Research sdělují, že chia poklady ovlivňují vstřebávání bílkovin a zvyšují energetickou hladinu. Odborníci se dokonce domnívají, že mohou být zdravou alternativou sportovních nápojů, neboť zlepšují vytrvalost a fyzickou zdatnost.
Nálada ve znamení optimismu
Jmenované plody se mohou pochlubit i dalšími pozitivy, jako je třeba obsah omega-3 mastných kyselin. Tyto látky mají kladný účinek pro psychiku, neboť zabraňují depresím, zachovávají emoční stabilitu a podporují kognitivní funkce. Jejich prostřednictvím si tedy lze vylepšit náladu, soustředění i paměť.
Pokožka bez vrásek a nedokonalostí
Výše zmíněné omega-3 mastné kyseliny urychlují také regeneraci a zpomalují biologický proces stárnutí, proto se jim nebude bránit ani pokožka. Chia semínka jsou rovněž neskromným zprostředkovatelem všemožných antioxidantů, jež eliminují zákeřné volné radikály, což se na její kvalitě bezpochyby promítne.