Umělé noční světlo způsobuje deprese

Tmavé a zatažené dny působí na lidskou psychiku depresivně. A pomoci může umělé osvětlení, světelná terapie i solárium. Jenže v noci je tomu naopak. Prokázali to psychologové z Číny. A trochu pomohli vysvětlit, proč mají deprese častěji lidé, na které v noci ve vyšší míře působí umělé osvětlení včetně toho z televizí, počítačů, chytrých telefonů a dalších zařízení.

Člověk stejně jako všechny organismy na světě se vyvíjí na planetě Zemi, která rotuje a část dne je osvětlená Sluncem a část dne odvrácená a ponořená do tmy. Tělo si vytvořilo spoustu mechanismů a fyziologických pochodů, které jsou na tomto střídání světla a tmy závislé. A když dojde k narušení cyklického střídání, dochází k narušení pochodů a zdravotním potížím. Na fyzické i psychické úrovni. V moderní společnosti posledního sta let roste intenzita umělého osvětlení v noci. Posledních padesát let také osvětlení z přístrojů. A posledních dvacet let umělé světlo z chytrých telefonů, tabletů a podobných technologií. Přibývá také lidí, kteří mají problémy s depresemi. I když ty může v člověku vyvolat řada různých faktorů, umělé osvětlení v noci je jedním z nich.

Světlo ovlivňuje i náladu

„Krom toho, že produkuje schopnost vidění, světlo reguluje různé fyziologické funkce, včetně nálady. My jsme dokázali, že světlo v noci vyvolává depresivní chování bez narušení rytmů střídání světla a tmy. Tyto objevy můžou být cenné, když zvážíme účinky všudypřítomného nočního osvětlení v průmyslovém světě na lidskou psychiku,“ tvrdí autoři, jejichž studii publikoval odborný časopis Nature Neuroscience.

Ti také při experimentech s pokusnými hlodavci prokázali, že osvětlení v nesprávnou část dne produkuje u savců depresivní chování.

„Ačkoli světlo reguluje aktivity a cyklus spánku a bdělosti opačně u nočních a denních tvorů, když se světlo objeví v nesprávnou část dne, může způsobit depresivní chování u nočních i denních tvorů,“ tvrdí psychologové z che-fejské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat