Kawasakiho syndrom je bolestivé zánětlivé onemocnění

Sotva se svět vzpamatoval z pandemie koronaviru, musí čelit další neznámé. V mnoha evropských zemích a v USA onemocněly desítky dětí těžkým zánětem, který připomíná onemocnění zvané Kawasakiho syndrom. Do jaké míry za to může koronavirus?

Zanícené krevní kanály, vysoká teplota a vyrážka. V Evropě stejně jako v Americe se v poslední době vyskytuje u dětí středně těžké onemocnění, které připomíná svými symptomy takzvaný Kawasakiho syndrom, přičemž se jedná o cévní onemocnění projevující se u kojenců a malých dětí. V polovině května hlásil New York asi 100 nemocných s odpovídajícími symptomy, ve Francii umřel devítiletý chlapec a i ve Velké Británii došlo na úmrtí.

Podle statistických čísel se sice jedná celosvětově o nízké procento nemocných, ale zánětlivá onemocnění jsou spíše výjimečná – proto je velmi podivné, že vícero dětí z různých zemí onemocnělo stejným onemocněním v přibližně stejnou dobu.

Co je Kawasakiho syndrom

Kawasakiho syndrom je zánětlivé onemocnění cév, které postihuje většinou děti mezi 2 až 5 lety. V neléčené podobě jsou u třetiny případů těžce poškozené koronární tepny, což může vést k infarktu, krvácení a následné smrti. Při včasné léčbě je naproti tomu šance na přežití asi 99,5 %. Prvotním znakem onemocnění je teplota vyšší než 39 stupňů trvající déle než pět dní, kterou není možné léčit antibiotiky. Dále vyrážka na hrudníku, zánět spojivek a malinově červený jazyk a vnitřní dásně.

Způsobuje koronavirus Kawasakiho syndrom?

Nápadné je také to, že u některých postižených byl následně prokázán koronavirus. Dosud není jasné, zda je virus za zánětlivé onemocnění odpovědný, experti to ale považují za možné. Virus spouští zánětlivou bouři, přehnanou reakci imunitního systému. Vědecká expertíza z italského Bergama potvrzuje, že by mohla být mezi oběma nemocemi jistá souvislost. Vědci porovnali případy dětí, které mezi 18. únorem a 20. dubnem tohoto roku vykazovaly symptomy Kawasakiho syndromu se skutečnými případy onemocnění Kawasakiho syndromem v regionu v posledních pěti letech. Z výsledku vyplynulo, že zatímco za posledních pět let onemocnělo celkem 19 dětí, za dané období to bylo dětí 10, což podle lékařů znamená až 30krát větší nárůst.

Ovšem experti prohlašují, že při tak nízkém počtu případů nebylo možné z výzkumu vyvodit validní závěry. A dosud také není možné přímo prokázat spojitost mezi koronavirem a Kawasakiho syndromem. To také potvrzuje Evropské centrum pro prevenci a zdůrazňuje, že riziko onemocnění je na základě aktuálního stavu minimální.  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat