I pouhá hodina meditace zlepšuje srdeční zdraví

Jste k meditaci poněkud skeptičtí? Možná neznáte všechny její výhody, které se dotýkají srdce, imunity i mozkových funkcí. Uleví vám také od bolesti a zánětů, zatímco odbourá veškerý stres. A to už po několika málo minutách!

Úplně na rovinu a bez jakékoli nadsázky lze říct, že koho nedecimuje stres, ten se potýká s úzkostí, kardiovaskulárními chorobami, slabou imunitou nebo nespavostí. A to nejen u nás, ale i ve světě. Řítí se snad dnešní populace do záhuby? Vážně to tak vypadá. Jenže není čas plakat nad rozlitým mlékem, přátelé. Chce to začít myslet na prevenci! Odborníci nás proto nabádají, abychom meditovali. Jak vám právě tohle pomůže zůstat v kondici?

Představy versus skutečnost

Když se řekne meditace, řada lidí si automaticky vybaví hladového mnicha, náboženské fanatiky, ezoteriku, šarlatánství nebo pochybné magické rituály, při nichž se čeká na úplněk. Inu dobrá, ať si názor udělá každý sám, ovšem i nejmodernější vědecké experimenty, studie a výzkumy potvrzují, že tato činnost skutečně zlepšuje fyzické i psychické zdraví člověka. I když, možná je trochu zavádějící nazývat meditaci činností, neboť při ní technicky vzato neděláte nic. A jak takové nic vypadá v praxi?

Nádech, výdech. A hlavně na nic nemyslet

Takové rozjímání může mít mnoho podob. Lze ho totiž provádět vsedě, vleže, s otevřenýma i zavřenýma očima, venku, uvnitř, ve dne i v noci. Jde hlavně o nalezení pohodlné polohy a uvedení vědomí do neaktivního stavu, v němž jsou jakékoli myšlenkové pochody doslova na obtíž. Jednoduše řečeno, zkrátka máte úplně čistou mysl, soustředíte se na dech a jen si tak existujete. A to je vlastně celá ta věda. A co všechno tím získáte, když se dokážete takhle „vypnout“?

Pozitivum pro srdce, nervy i obranyschopnost

Vědci zastávají názor, že i pouhá hodina meditace může o něco zlepšit činnost kardiovaskulárního systému. Také se domnívají, že ti, kteří ji pravidelně praktikují, mají o 48 procent nižší riziko infarktu. Na své si přichází také psychika, neboť tato relaxační technika odbourává stres a zkvalitňuje spánek. Hodně pozitivní vliv má i na mozkové funkce, zatímco zvyšuje odolnost těla, tišší bolesti, redukuje záněty a zachovává harmonii organismu. To všechno už po 60 minutách! Zkusíte to na vlastní kůži?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat