Příznaky různých druhů alergií

Alergie jsou onemocnění, která vznikají na základě obranné reakce imunitního systému. Většina běžných příznaků alergie se od příznaků nachlazení dají rozlišit jen těžko. Jak tedy poznat, že trpíte alergií?

Téměř každý třetí člověk trpí alergií a tendence je stále vzrůstající. U mnoha postižených se alergie vyvíjí v průběhu života, u jiných je ale věrným společníkem od narození. Pro nárůst alergií existuje mnoho důvodů – od čím dál intenzivnějšího pylového zamoření přes zvýšený obsah oxidu uhličitého ve městech až po znečištěné životní prostředí. Jedno mají ale všechny alergie stejné: imunitní systém nastupuje k boji. Jaké alergie jsou v současnosti nejčastější a jak je poznáte?

Klasika: Senná rýma nebo alergie na pyl

Při začínající pylové alergii se postižený často ptá, zda se jedná o sennou rýmu nebo nachlazení. V zásadě lze ale pylovou alergii od klasického nachlazení rozeznat velmi dobře, především, pokud obtíže přetrvávají. Příznaky senné rýmy jsou červené, slzavé a svědící oči, oteklé nosní sliznice, ucpaný nos a rýma, kýchání, kožní reakce, škrábání v krku a kašel. Dále se mohou k příznakům počítat bolesti hlavy a poruchy spánku. Hlavní sezona pro alergiky začíná v únoru a končí v říjnu. V této době je ve vzduchu největší množství pylů a pohybují se obrovskou rychlostí. Pokud si chcete užít dovolenou bez obtíží, pak doporučujeme vysoké hory nebo pláže, kde je pylové zatížení nejmenší.

Nováček: MCS (Multiple Chemical Sensitivity)

MCS je zkratka pro Multiple Chemical Sensitivity, což lze přeložit jako mnohočetná přecitlivělost na chemikálie. V zásadě se jedná o alergie na chemikálie jako jsou aviváže nebo výfukové plyny. Příznaky poznáte podle únavy a problémů se soustředěním, bolesti hlavy a pálení očí, závratě a zúžených horních cest dýchacích nebo poruch kardiovaskulárního systému.

Celoroční alergie: Prach

Alergie na prach dovádí postižené k šílenství celoročně. Pro jednoho je to něco otravného, co je potřeba uklidit, pro druhého nepříjemný společník. K příznakům patří kýchání, kašel, svědění a potíže s nosní sliznicí. Alergii nevyvolává ale prach samotný, ale trus roztočů, který se v něm nachází. Kromě toho se tyto alergeny nevyskytují jen v posteli, ale najdete je i na závěsech, nábytku, kobercích, a dokonce v koupelně. Také v dětských pokojích se jim daří – například v krabicích s hračkami, na plyšácích nebo na klasických lapačích prachu, které mají sloužit na okrasu.

Kamarád na léto: Alergie na slunce

Alergie na slunce, nebo-li „Mallorca akné“, ačkoli s tímto večírkovým ostrovem nemá alergie nic společného, vzniká po dlouhém a vydatném slunění, často v kombinaci s velmi mastnými ochrannými krémy. Navíc je možné, že alergie na slunce vyvolává časté opalování v soláriích. Projevuje se zčervenalou, nateklou kůží, malými uzlíky pod kůží, pupínky a puchýřky a nepříjemným svěděním. To jediné, co pomáhá, je schovat se do stínu a používat opalovací krémy pro alergiky.

Mazlíčci: Alergie na zvířata

Když se nejlepší přítel stane nepřítelem vlastního zdraví, je to sice smutné, ale ne tragické, protože alergie na zvířata jsou dnes již docela dobře léčitelné. Kromě toho má mnoho lidí i přesto nějaké domácí zvířátko. Nejčastější zastoupení mají alergie na kočky. Nejedná se ale o alergii na kočičí chlupy, jak se lidé často mylně domnívají, ale o zvířecí alergeny. U koček disponují obrovskou schopností létat, díky čemuž se mohou rychleji a silněji rozšířit a přichytit, než třeba u psů. Klasické příznaky jsou kýchání, vyrážka, kašel, rýma a červené, slzící a svědící oči.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat