Tučné konto skutečně přináší klidnější spánek

Nedostatek peněz na provoz běžného životního stylu působí obrovskou zátěž na psychiku. A ta se projevuje také v horším spánkovém režimu. Epidemiologové z USA to potvrdili experimentálně. Mezi lidmi žijícími na hranici chudoby spí osm hodin denně o dvacet procent méně osob než mezi lidmi vydělávajícími čtyřnásobek životního minima.

Zatímco mezi lidmi s nejnižšími příjmy na hranici chudoby spí denně osm hodin pětapadesát procent osob, mezi lidmi se čtyřnásobkem jejich příjmu 66,6 procenta osob. To je o jedenáct procent víc, ale vyjádřeno v poměrných číslech je to o dvacet procent více.

Nedostatek spánku

Nedostatečný spánek působí zhoubně na zdraví, zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév i rakoviny a vede k předčasnému úmrtí. To také vysvětluje, proč jsou chudí lidé častěji nemocní a žijí kratší život než lidé s nadprůměrnými příjmy.

Spánek jen pro bohatší

„Lidé s vyššími příjmy si také mou dovolit bydlení v klidnějších čtvrtích, kde je více prostoru, menší hustota zalidnění, méně hluku, čistší vzduch, více zeleně. Bohatí lidé také častěji řeší nekvalitní spánek s odborníky, mají kvalitnější matrace a lepší zdravotní péči,“ vysvětluje expert na spánek doktor Neil Kline z Americké spánkové asociace v rozhovoru pro CNN.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat