Zdravý životní styl snižuje riziko demence o polovinu

Stárnoucí populace západní společnosti se řítí do epidemie demence. Nárůst počtu nemocných Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence je ve srovnání s historickými daty enormní. Důvodem je životní styl lidí ze Západu, kteří v poválečném období minulého století zlenivěli. Zvykli si méně se pohybovat, více a nezdravě jíst, pít alkohol a kouřit. Prevencí demence je přitom právě velmi střídmá strava a omezený příjem kalorií, každodenní sportování a vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu a cigaretám. Takto lze riziko demence snížit na polovinu.

Vzkaz mezinárodního týmu vědců, který vedli experti z Londýnské univerzity, zní jasně. Stravujte se velmi střídmě a pestře, pohybujte se co nejvíce, v cvičení přidejte, pokud si dopřáváte alkohol, maximálně jeden drink denně. A hlavně, vůbec nikdy nekuřte.

Takto lze snížit riziko rozvoje demence o čtyřicet procent, což je hodně. Shodl se na tom tým osmadvaceti předních neurologů z celého světa, kteří o prevenci Alzheimerovy choroby píší v prestižním vědeckém časopise Lancet.

Rizikové faktory

Mezi rizikovými faktory pro rozvoj demence jsou obezita, nadměrný příjem tuků a cukrů, nedostatek pohybu, kouření a nadměrná konzumace alkoholu.

„Naše důkazy představují úžasnou možnost předcházet demenci u milionů lidí na celém světě tím, že jednoduše změní svůj životní styl, začnou se více pohybovat, méně jíst, začnou také zdravěji jíst, přestanou kouřit a budou pít jen velmi málo alkoholu,“ tvrdí jeden z autorů výzkumu profesor Clive Ballard z University of Exeter.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat