Nejlépe udržitelný jídelníček při hubnutí je ten, který si sestavíte sami

Vytvoření správného jídelníčku nemusí být žádná věda. Stačí se řídit několika pravidly a být trpěliví při dělání změn.

Cílem je přijímat optimální množství energie ve vhodné skladbě. To znamená vybírat kvalitní nutričně hodnotné potraviny, přijímat dostatek bílkovin, omezit příjem nevhodných tuků (vhodné tuky ale nevylučovat), cukrů a sacharidů s vysokým glykemickým indexem.

>> Více se o glykemickém indexu dozvíte v článku na webu stob.cz <<

I v těchto mezích zůstává široký prostor pro vytvoření jídelníčku, při kterém však nebudete mít pocit strádání. Hubnutí by se vám mělo stát jakousi dobrodružnou hrou, při níž budete téměř v každé potravinové kategorii nacházet potraviny nebo výrobky, které vám budou chutnat, ale budou mít nižší energetickou hodnotu a vhodnější složení.

Váš jídelníček vás musí uspokojovat, jen tak si ho dokážete dlouhodobě udržet. To znamená, že si do něj občas můžete zařadit bez pocitů viny i potraviny, které jsou pro redukci nadváhy nevhodné, ale které milujete. Pomalu vychutnávejte jejich malé množství a řiďte se pravidlem „kvalita nad kvantitou“. Vyzkoušet můžete přístup mindful eating (neboli všímavé jedení), který nás učí, jak si všímavěji a s radostí vychutnat každé sousto. Díky tomu působí jako bariéra proti bezmyšlenkovitému přejídání. Tento přístup proto s úspěchem využíváme i v kurzech zdravého hubnutí STOB.

Kdy jste naposledy jedli a ... nic víc? Přístup mindful eating nás učí jíst všímavěji a vychutnat si každé sousto. Působí tak jako bariéra proti bezmyšlenkovitému přejídání.

Pokud některý den svůj plánovaný příjem překročíte nebo jinak z naplánovaného jídelníčku vybočíte, nevěšte hlavu. Zklamání, výčitky svědomí a pocity viny vám při hubnutí nepomáhají. Naopak mohou vést k tomu, že to celé vzdáte. Nejrozumnější cestou je se po vybočení z režimu do režimu opět vrátit. Čím dříve, tím lépe. Zapamatujte si, že jedno přejedení nic neznamená. Mnohem horší je dlouhodobé přejídání, kdy si chcete ještě dopřát, než začnete „od pondělka či od prvního ledna“ hubnout.

Výběr vhodných potravin není dietou, je to cesta ke zdravému životnímu stylu, který může dodržovat celá rodina.

"Není to dieta, je to životní styl." Už při hubnutí si poskládejte takový jídelníček, o kterém víte, že ho dokážete udržet dlouhodobě a ve kterém si nebudete muset nic zcela odpírat.

Základní pravidla pro sestavení jídelníčku při hubnutí

  • Nikdy nehubněte podle přesně rozepsaných diet. Ty zpravidla poskytují velmi malý prostor pro vybočení (které k životu patří), a navíc vám nemusí zcela vyhovovat. A co vám zcela nevyhovuje, to pravděpodobně nedokážete udržet dlouhodobě.
  • Než začnete se změnou stravování, zaznamenávejte si aspoň týden váš dosavadní jídelníček. Jen tak jste schopni zjistit, kde opravdu děláte chyby. Kromě metody „tužka-papír“ můžete využít i online nutriční kalkulačky, například program Sebekoučink.
  • Naučte se v prvé řadě pravidelnému režimu. Jezte 3–5x denně tak, jak vám to bude nejvíce vyhovovat. Nevynechávejte hlavní jídla dne, plánujte a dejte vašemu režimu řád.
  • Dbejte na vhodné vyvážení jídelníčku – kromě energie je důležité i zastoupení jednotlivých živin a celková kvalita stravy.
  • Naučte se sestavit si jídelníček z dostupných potravin tak, abyste se co nejvíce přiblížili svým jídelním zvyklostem, pochutnali si, a zároveň byl jídelníček energeticky chudší a nutričně vyvážený. Váš jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše, co pro správný chod potřebuje.
  • Pokuste se jej sestavit tak, abyste u něj mohli setrvat delší dobu a aby byl váhový úbytek přibližně 1/2 kilogramu týdně. Při této rychlosti by vaše váhové úbytky měly být trvalé. Když to zjednodušíme, budete jíst střídmě z pestrého stolu, a to tak, že se budete moci i nadále radovat z jídla a ze života vůbec. Pokud budete přece jen muset trošku změnit skladbu svého dosavadního jídelníčku a omezit množství zkonzumovaných potravin, nebudete brát tuto změnu tragicky, ale naopak jako příležitost dokázat si, že nejste ovládáni něčím nebo někým zvnějšku, že nejste otrokem jídla, ale že dovedete kontrolovat a řídit sami sebe.
  • Pokud si sami nevíte rady, nebojte se říci si o pomoc. Se sestavením optimálního redukčního jídelníčku vám může pomoci odborník, dobrou volbou jsou již zmíněné online nutriční kalkulačky, díky kterým velmi rychle zjistíte, kde je problém. Klienti STOBu využívají nutriční program Sebekoučink , který se od ostatních kalkulaček na trhu liší tím, že má pečlivě kontrolovanou a odborníky sestavenou databázi potravin.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

S kontrolou denního energetického příjmu a dalších důležitých ukazatelů vám pomůže program Sebekoučink. Program můžete využívat i v podobě mobilní aplikace. Před spuštěním aplikace je nutné se přihlásit na stránkách STOBklub.cz.

 






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat