Hygienické pomůcky se zákazem sdílení

Svěřit někomu svůj ručník, mýdlo nebo nůžky na nehty? To samozřejmě můžete, ale až se vám tyhle věci zase vrátí, možná byste je už neměli používat. Z jakého důvodu?

Čistota je půl zdraví, říká se. Ovšem zřejmě hodně záleží na tom, jaké hygienické pomůcky k ní využíváte. Na které vaše věci by neměl sahat nikdo další?

Mýdlo jako přenašeč infekcí

Někdo preferuje mýdlo tekuté, zatímco pro jiného je pohodlnější spíše to tuhé. Jenže právě s ním je trochu problém. Tedy alespoň podle amerických vědců z Floridské univerzity. Ti na základě své studie došli k přesvědčení, že lidé, kteří sdílení jeden kousek mýdla „v kostce“, mají vysoké riziko infekce MRSA. Jen pro vysvětlenou, MRSA je kmen zlatého stafylokoka, jež je odolný vůči řadě běžných antibiotik. Pokud se dostane do otevřené rány, může způsobit i otravu krve, nebo dokonce syndrom toxického šoku. Nebezpečí představuje i pro jedince s oslabenou imunitou.

Ručník? Časovaná bomba

Mít svůj vlastní ručník či osušku je prostě základ. A to i v případě, že se bavíme o členech jedné rodiny. Trocha sobeckosti se tady vážně vyplatí!

„Náš výzkum prokázal, že více než 90 procent ručníků v domácnostech je kontaminováno koliformními bakteriemi, což jsou vlastně fekálie pocházející z různých organismů. Přibližně 14 procent jich na sobě mívá stopy bakterie E. coli nebo salmonely,“ odhaluje mikrobiolog působící na americké arizonské univerzitě Charles Gerba. Ten také doporučuje zmíněný textilní výrobek měnit každé dva dny, protože po týdnu „v provozu“ je na něm zhruba stejně bakterií jako v toaletní míse. A to si na tělo přikládat asi nechcete…

Nůžky a kleštičky na nehty? O ty se klidně poperte

Plísňová infekce nehtů (odborně onychomykóza) se sice tváří jako něco, co časem samo odezní, ale opak je pravdou. Tuhle svízel není radno podceňovat, protože dokáže přerůst do chronického stádia, a ke všemu slibuje rozvoj další infekce. A co hůř, bývá velice nakažlivá. Lékaři varují, že přenos je možný i půjčováním nástrojů na manikúru a pedikúru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat