Zimní deprese postihují jen osoby s tendencí k negativním emocím

Zimní deprese nebo odborněji řečeno sezonní afektivní poruchu si lidé spojují s kratší osvětlenou částí dne od podzimu do jara. Na severní polokouli mírného pásu to připadá na období od října do března. Podle nizozemských odborníků je však mýtem, že by zimní depresí trpěla populace obecně. Týká se jen těch, jejichž osobnostním rysem je takzvaný zvýšený neuroticismus. Tedy tendence k značnému kolísání nálady a negativním emocím, pesimismu a úzkostem.

Psychologové z Nizozemska opírají svá tvrzení o sledování zahrnující 5282 osob. Z analýzy vyplývá, že zimní depresí trpí jen ty osoby, jejichž rysem je vysoký neuroticismus. U jedinců s nízkou hladinou neuroticismu je naopak sezonní afektivní porucha vzácná. Čili odolávají dlouhým nocím a krátkým dnům poměrně úspěšně.

„Někteří lidé mohou být depresivní během zimy, protože přisuzují svou negativní náladu faktorům mimo svou volní kontrolu. Jiným vysvětlením může být, že zima funguje jako stresor, vyvolává zvýšenou negativní náladu a jiné symptomy související s depresí. Prokázali jsme výrazné překrytí sezónní afektivní poruchy s depresí neurotiků,“ míní autor výzkumu doktor Wim Winthorst z Univerzity v Groningenu.

Na co si dát pozor? Pozor na tyto návyky, kterými riskujete deprese.

Úplně špatný jídelníček

Smažené hranolky z fastfoodu na rohu, limonáda plná umělých sladidel nebo rafinovaným cukrem napěchované sladkosti. Že něčím takovým nepohrdnete? Škodíte nejen svému žaludku a tělesným křivkám, v sázce je i vaše duševní kondice! Již mnoho studií s průkaznými daty objevilo přímou souvislost mezi konzumací nezdravých potravin a vznikem depresivních stavů. Odborníci si to vysvětlují tím, že určité složky obsažené v tučných nebo obecně nedoporučovaných „laskominách“ narušují chemické složení v mozku, čímž se riziko zmíněné poruchy podstatně zvyšuje.

Náklonnost k sociálním sítím

Kdo dnes nemá založený profil Facebooku, Twitteru či Instagramu, ten snad ani nežije. Ostatně, z expertních odhadů vyplývá, že sociální sítě jsou součástí každodenního života 600 milionů lidí po celém světě. Je tento fakt důvodem k oslavě? Bohužel nikoli. Každý vyznavač moderních komunikačních kanálů se totiž ihned po přihlášení ke svému účtu ocitá na tenkém ledě. Alespoň takhle to sdělují poznatky amerického výzkumu zveřejněné v časopise Journal of Social and Clinical Psychology. Z nich vyplývá, že čím déle se člověk zabývá příspěvky a statusy svých virtuálních přátel, tím větší je pravděpodobnost, že pocítí negativní emoce, včetně žárlivosti, vzteku, úzkosti a deprese.

Ponocování. I to se vám může vymstít

Chodíte spát v pozdních hodinách? Pak pro vás nemáme nejlepší zprávy. Nedávný americký průzkum uskutečněný univerzitou Binghamton, jež má sídlo v New Yorku, naznačuje, že jedinci, kteří spí něco kolem pěti hodin denně, mívají častěji depresivní nálady. Tedy samozřejmě oproti těm, co v peřinách každou noc tráví minimálně osm hodin. Vklouznete dnes do pyžama o něco dřív?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat