Probiotika mohou zkrátit dobu nachlazení

Už je to zase tady! Máte ucpaný nos, trpíte bolestmi svalů a doslova padáte únavou. To proklaté nachlazení vám neumožňuje jít ani na nákup. Beztak by si každý myslel, že máte koronavirus. Pro co si poslat někoho z rodiny? Zásobte se probiotiky, dobu léčby zkrátí. A dokonce se ví, o kolik dní!

Probiotika, tedy mikroorganismy podporující zdravou populaci bakterií v zažívacím traktu, obnovují řád ve střevě, rozkládají jídlo a absorbují živiny a enzymy. Tím napomáhají celkovému zdraví organismu, předcházejí plynatosti, zácpě, průjmům, nadýmání a křečím. Působí ovšem i jako kontrolor překyselení organismu, které může vést k zánětům, kožním potížím, a dokonce i rakovině. A co mají společného s podzimem?

Když je vám zle

Jejich další nesmírně ceněnou schopností je posilování imunitního systému a ochrana před kvasinkami, houbami a viry. A teď si právě tyhle informace spojte s nepříjemnými zdravotními stavy, konktrétně kašlem, rýmou, ucpaným nosem, bolestmi v krku (škrábáním), bolestmi svalů a hlavy, ale také neskutečnou únavou.

Všechny uvedené signály poukazují na nachlazení, kterého se můžete zbavit mnohem dřív, než byste čekali. (To, zda se nejedná o COVID-19 potvrdí či vyloučí testy, nicméně v případě koronaviru se souběžně s příznaky nachlazení a chřipky objevuje ztížené dýchání a ztráta chuti a čichu, přičemž poslední dva jmenované příznaky přetrvávají delší dobu.)

Sedm minus dva

Obvykle nachlazení trvá týden až 10 dní, ale probiotika mohou tuhle lhůtu trochu zkrátit, na což upozornily výsledky studie publikované v odborném časopise The British Journal of Nutrition. Vědci zjistili, že lidé, kteří probiotika užívají přímo při léčbě nachlazení nebo v rámci prevence proti němu, zkracují dobu nemoci o celé dva dny, takže díky nim v posteli zůstanete třeba jen od pondělí do pátku. Navíc se lékaři shodují, že probiotika jsou celkově dobře snášena a mají minimální vedlejší účinky. Vlastně zabírají i jinde.

Přírodní zdroje

Přehled 15 studií publikovaných v časopise PLoS One prokázal, že probiotika snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, hlavního činitele srdečních onemocnění a zároveň mohou předcházet průjmům spojeným s antibiotiky. Na nic tedy nečekejte a zásobte se přírodními zdroji, ke kterým patří jogurty s živými kulturami, kefír, acidofilní mléko, brynza nebo třeba kysané zelí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat