Výhody cirkadiánní stravy nejsou jen o hubnutí

Pochopitelně, že je důležité, co jíte, ale také, kdy to jíte. Pokud potřebujete zkvalitnit svůj spánek, nebo toužíte zhubnout nějaké to kilo navíc, pomůže vám cirkadiánní strava. Co to je a proč je tak účinná?

Máte za sebou dělení potravin, ketogenní stravování či pokusy o syrové a teplem neupravované jídlo. U ničeho dlouho nevydržíte, navíc máte problémy s jojo efektem, takže se vám vždy nějaká ta kila zase vrátí zpátky. Nezoufejte, vaše tělo potřebuje vyslyšet svoje vlastní vnitřní hodiny.

Přestože je typ stravování klíčem ke zdravému životu, nový výzkum prováděný univerzitou v Manchesteru zjistil, hmotnost přímo souvisí s vnitřními hodinami těla, které mají dopad na celkové zdraví. Bohužel, v dnešní době, kterou charakterizuje stres, práce z domova a nekvalitní spánek, se k nim moc nepřihlíží. Přitom je tak důležité respektovat cirkadiánní rytmus organismu!

Cyklus aktivity a neaktivity

Mozek má hodiny, které monitorují všechny tělesné funkce, k nimž dojde během 24 hodin, během období světla (dne) a tmy (noci). Právě ony pomáhají tělu řídit každou biologickou funkci. V moci je má právě cirkadiánní rytmus, jenž tělu pomáhá s plněním úkolů. Jedním z důležitých hormonů souvisejících s 24hodinovým cyklem je melatonin, jenž má s cirkadiánním rytmem dohodu: přes den se má pracovat a jíst a v noci spát.

Něco jako přerušovaný půst

Narušené cirkadiánní rytmy vedou k otřesům ve správném fungování všech tělesných funkcí a pochopitelně i zdravotním problémům, jako je přibývání na váze, inzulínová rezistence a zvýšené riziko vzniku nemocí. V překladu řečeno, cirkadiánní strava je časově omezený způsob stravování, při kterém se se řídíte světlem a tmou. To znamená, že musíte jíst dříve, než zapadne slunce, a pak se dalších 12 hodin postit.

Od jídelního sprintu k pomalé chůzi

Nejenže to zlepší vaše celkové zdraví, zaznamenáte i zvýšení bdělosti, eliminaci záchvatů hladu, které při dietě udeří každých několik hodin. A jaká další pravidla cirkadiánní strava vyžaduje? Jezte vydatnou snídani a lehkou večeři bez zpracovaných potravin.

Stačí, když si zapamatujte jednoduché pravidlo, že na začátku dne je jídlo větší a naopak na konci menší a lehčí (ideálně bílkoviny a zelenina). Jako když při běhu přepálíte start a do cíle dojdete pomalou chůzí. Zároveň zařaďte víc vlákniny a zdravých tuků.

Také zkuste večeřet před západem slunce. Konzumace potravin v pozdějších hodinách je s vnitřními hodinami v rozporu. No a buďte trpěliví, nechte tělo, aby se novým podmínkám přizpůsobilo. Pozitivní účinky se projeví až po nějaké době.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat