Triky pro zvládnutí úzkosti a panické ataky

Ten pocit, že nejste ve své kůži. Vlastně normální! Jenže co když se k občasnému neklidu přidává i strach a to celé se začíná nebezpečně a často opakovat? Na nic nečekejte a úzkost zkroťte – svépomocí!

Panická ataka (nebo také panický záchvat) se popisuje jako vnitřní neklid, úzkost a intenzivní strach, který se objevuje i bez zjevné příčiny. Leckdo něco takového prožije párkrát za život, jenže najdou se i tací, kteří se s podobnými útoky potýkají v pravidelných intervalech, jež postupně snižují kvalitu života. Řešení? Návštěva lékaře obvykle vyústí v užívání antidepresiv. Ale je to nutné?

Stavy podobné infarktu

Lidé, kteří mají záchvaty paniky, často trpí úzkostnou poruchou, u některých jedinců jsou příznaky náhlé a závažné. Proto ani vy konzultaci s odborníkem nepodceňujte, a to z více důvodů. Nejprve je třeba vyloučit další možnosti, konkrétně fyzické příčiny, ke kterým patří nízká hladina cukru v krvi, hyperaktivní štítná žláza, hormonální nerovnováha či autoimunitní poruchy. Pokud již prožíváte stav podobný infarktu, který doprovázejí i bolesti na hrudi, bušení srdce a třes, udělejte pár věcí, které vás zklidní.

Opakujte si, že se jedná o falešný poplach

I když si myslíte, že se zblázníte a srdce se vám rozskočí, nahlas nebo v duchu opakujte, že se jedná o falešný poplach, a tudíž vám vůbec nic nehrozí. Lékaři mají zkušenost, že takto lze většina záchvatů paniky zkrotit do tří minut. Pochopitelně, že roli hrají i správné nádechy.

Dýchejte tiše a pomalu

Bolest na hrudi způsobená hyperventilací a napnutými svaly na hrudi omezuje přívod vzduchu, což je špatně. Nezapomeňte dýchat, zavřete ústa a nadechujte se nosem. Tento proces zpomalujte, zanedlouho si tělo samo uvědomí, že se všechno vrací do starých kolejí. (Během úzkosti lidé mají tendenci dýchat zrychleně, což vede k závratím a mdlobám. Cílem je tedy dopracovat se k co nejpomalejším nádechům a výdechům.) A jak se dá riziko ataky snížit i do budoucna?

Změňte svůj životní styl

Pokud trpíte úzkostí a stresem, dostatečně spěte, dodržujte pitný režim, omezte alkohol a kofein a dodržujte rozestupy mezi jídly tak, aby nedošlo k poklesu hladiny cukru v krvi. Zároveň pravidelně cvičte a snižujte napětí s pomocí jógy a tai-či. Omezovat se však nemusíte. Ke zmínění úzkosti pomáhají i procházky, a pokud toužíte po vzestupu produkce endorfinů, tedy hormonů štěstí, praktikujte jogging, plavání nebo třeba cyklistiku. Vše, co patří mezi aerobní pohyb, se počítá!

Zvažte kognitivně behaviorální terapii

Důležité je i rozpoznání svých spouštěčů strachu a práce s nimi. Pokud se nedokážete úzkosti způsobené například jízdou v autě vyhnout, oslovte terapeuta, který vám pomůže identifikovat vaše skutečné obavy a následně vytvoří plán, díky kterému tomuto strachu budete čelit, ne se mu vyhýbat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat