Úzkosti urychlují nástup demence

Demence se stala epidemií stárnoucí populace posledních třiceti let. Počet osob s neurodegenerativními onemocněními neustále roste, přičemž nejčastěji se hovoří o Alzheimerově chorobě. Podle amerických vědců už je jasné, proč toto onemocnění častěji propukne u seniorů sociálně izolovaných a sužovaných strachy. Úzkosti totiž nástup a rozvoj choroby uspíší.

„Úzkost souvisí se zvýšenou rychlostí rozvoje od mírného kognitivního postižení v plně rozvinutou Alzheimerovu chorobu,“ tvrdí vědci z Jižní Karolíny.

„Víme, že objem ztráty nervové tkáně v určitých částech mozku je faktorem, který předchází rozvoji Alzheimerovy choroby. Úzkost přitom takovou ztrátu tkáně urychluje,“ tvrdí profesorka Maria Spampinat z University of South Carolina.

Přitom zatím ale není zcela jasné, zda úzkost přímo vyvolává Alzheimerovu chorobu jako příčina a následek, nebo je jen velmi časným symptomem, který může upozornit na to, že se v mozku děje něco nesprávného, co povede k rozvoji Alzheimerovy choroby.

Od roku 2000 se zdvojnásobil počet osob, které na následky Alzheimerovy choroby zemřou.

Pozor na běžné návyky, které nahrávají úzkostným stavům...

Absence pohybu není bez následků

Trávíte každou volnou chvilku doma u televize? Tenhle zvyk, lenost, nebo prostě jen averze k fyzické aktivitě se na vaší duševní kondici může neblaze podepsat. Dokonce víc, než byste mysleli! Britští lékaři se na základě své studie domnívají, že sport provozovaný třikrát týdně snižuje riziko chmurných myšlenek o celých 20 %. Co z toho plyne? Pravidelné cvičení je zkrátka alfou i omegou dobré nálady, takže své „gaučové stanovisko“ zkuste přehodnotit. Nejlépe ještě dnes.

Ponocujete? Pak se ničemu nedivte 

Pasujete se do kategorie noční sovy? At už do pozdních hodin sledujete epizodu svého oblíbeného seriálu, doděláváte resty do práce, nebo si třeba jen čtete napínavou knihu, zaděláváte si na pořádný malér.

„Spánek má vliv doslova na všechno. Stojí na něm emocionální schopnosti, stejně jako fungování celého těla. Je to způsob nepostradatelné regenerace, bez které váš systém zkrátka nemůže optimálně fungovat,“ vysvětluje uznávaná americká psycholožka Diedra L. Clay s tím, že spánková deprivace se negativně odráží zejména na psychice. Chcete něco dodat?

Strůjce všeho – nevhodná strava

A teď se přiznejte, dodržujete pravidla zdravého stravování? Pokud je vaše odpověď záporná, je viník vašich úzkostí zřejmě jasný. Již několik nezávislých studií potvrdilo, že jídelníček, který se nese ve znamení přebytku cukrů, tuků, toxinů, kofeinu a alkoholu, funguje jako „stresor“ organismu. Výsledkem je pak nejen neblahé duševní rozpoložení, ale i špatná fyzická kondice, nadváha a zvýšené riziko mnoha vážných nemocí, včetně cukrovky, rakoviny a kardiovaskulárních chorob.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat