Kdy se ze stresu stává skutečný problém

Upřímně řečeno jsme poslední dobou všichni vyčerpaní. Možná až extrémně vyčerpaní. Ale kdy se ze stresu nebo strachu stane skutečný psychický problém?

Jak se máte? Jako opravdu. Od začátku pandemie trpí v České republice asi 10 procent obyvatel příznaky těžké deprese. Zatímco při výzkumu z roku 2014 to byly pouhé dvě procenta. Data sice pocházejí už z doby druhého lockdownu, ale nepředpokládá se, že třetí lockdown výsledek vylepší. Podle expertů už můžeme hovořit dokonce o „covidové depresi“.

Covidová deprese

Starosti a strachy, ale i pocitové nebo skutečné ohrožení je v době koronavirové pro většinu lidí velkou zátěží. A především s tím spojená opatření jako izolace, sociální distanc a další znamená pro člověka velmi silné omezení osobní svobody, ale i obrovskou zátěž na psychické zdraví. Součet všeho dohromady tak může u lidí vést až k depresím.

Co je deprese

Je to psychické onemocnění, které se projevuje nejen psychicky ale i fyzicky. Hlavním znakem deprese je enormní sklíčenost, člověka už téměř nic nemůže potěšit. Vytrácí se chuť a motivace k jakékoli činnosti. A přidávají se pocity ztráty smyslu, naděje a potřebnosti, což může vést až k sebevražedným myšlenkám.

Jak poznám, že potřebuji pomoc

Když se váš život začne točit v kruhu a vy máte pocit, že už to sami nezvládnete, je čas najít si pomoc. Ve skutečnosti je ale tento bod rozpoznat velmi těžké. A to i přesto, že utrpení je značné, a i vaše okolí vám dává najevo, že jste se změnili. Další překážkou často bývá stud. Je ale potřeba si uvědomit, že jste momentálně člověk s problémy, ne problémový člověk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat