Po banánech se tloustne aneb 5 mýtů o hubnutí, ze kterých zůstává rozum stát!

Spolu s výživovou poradkyní z Holmes Place Ivou Veselou jsme vyvrátily prvních pět mýtů o hubnutí, které mezi věčnými dietářkami kolují. Dnes se podíváme na dalších pět, které spolu s odbornicí detailněji vysvětlíme a polopravdy přivedeme na pravou míru.

Čtěte také 1. díl článku s prvními pěti mýty o hubnutí: Salát jako nejlepší volba při hubnutí. Pravda, nebo mýtus?

Mýtus 6: Komplexní sacharidy jsou vhodné v kteroukoli denní dobu

Tento mýtus je opět polopravdivý. Například aktivní sportovec si po náročném aerobním tréninku může přichystat sacharidovou večeři typu špagety, rizoto apod. Prakticky vzato mnoho lidí podléhá pasivnímu životnímu stylu, tudíž je pro ně velká sacharidová příloha k večeři nevhodná. „V tomto případě doporučuji přijímat ve větší míře bílkoviny společně se zeleninou a sacharidy by měly tvořit malý podíl z celého jídla," radí Iva Veselá.

Mýtus 7: Při posilování spíše naberete svalovou hmotu, než zhubnete

Tento mýtus panuje především mezi ženami, které mají starosti o nadměrný přírůstek svalové hmoty. Na vině ale bývá většinou nesprávně zvolená pohybová aktivita i tepová frekvence. Byla by rozhodně chyba se při hubnutí vyhýbat posilování. Svalová hmota je potřebná pro zvýšení hodnoty  bazálního metabolismu (Organismus každého z nás má různý klidový energetický výdej, tzv. bazální metabolismus. Tato energie je využita pro základní funkci organismu. V průměru se tento výdej pohybuje od cca 5 5007 000 kJ u žen (u mužů 8 000 až 10 000 kJ i více). Proto jsou dlouhodobé diety pod 5 000 kJ velmi nebezpečnými.) a k účinnějšímu spalování tukových zásob. Nebojte se tedy nabrat svalovou hmotu, protože právě díky ní se vám podaří zhubnout!

Kondičního posilování se tedy nemusíte obávat. Navíc k tvorbě nadměrné svalové hmoty je zapotřebí opravdu mnoho píle, hodin nadřených v posilovně a vysokému příjmu bílkovin, což redukční jídelníčky mnohdy nesplňují.

Mýtus 8: Káva při hubnutí škodí

Zde se názory střetávají. Jeden odborník mýtus potvrdí, druhý zase vyvrátí. „Osobně se přikláním k tomu, že káva ve většině případů hubnutí neškodí. Ze zdravotního hlediska nedoporučuji pít více jak jeden šálek denně, zbytek nahraďte obilnou kávou jako je např. Caro nebo například ajurvédské kafe," doporučuje výživová poradkyně. Větší množství kávy zbytečně působí jako diuretikum, následkem čehož organismus zadržuje vodu v těle, a může zbytečně překyselovat organismus. (Čtěte také: Dobrá ranní káva aneb Co jste možná nevěděli o kofeinu)

Mýtus 9. Některé potraviny spalují tuky

S tímto mýtem lze souhlasit opět napůl. Je zapotřebí objasnit určité detaily. Grapefruit, ananas nebo celer nepůsobí přímo jako spalovače tuků, ale obsahují takové látky, které hubnutí mohou jistým způsobem napomáhat (obsahují látky, které mohou podporovat metabolismus, zlepšovat trávení nebo odvodnit organismus). Obsahují zvýšený podíl vody, vlákniny, mají nízkou energetickou hodnotu a například uvedený grapefruit má hořkou chuť, která zabraňuje pocitům chutí na sladké.

Mýtus 10: Po banánech se tloustne

Nad ovocem nebo zeleninou se vymýšlejí někdy větší mýty než nad krkovicí. Je pravdou, že banán patří mezi ovoce s vyšší energetickou hodnotou, ale rozhodně není důvod, proč je z jídelníčku vyloučit. Stačí jen snížit jeho množství. Jedinému, čemu je vhodné se vyhnout, jsou banánové chipsy, které bývají slazené. (Čtěte také: Jím zdravé potraviny, ale mám nadváhu. Proč?)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat