Ručníky byste měli prát po každém třetím použití

Ručník patří k základní domácí výbavě. Jen málo lidí ho ale pere tak často, jak by se mělo! A pak není o vyrážky ani stafylokokové infekce nouze. Nebuďte další, koho tahle komplikace zasáhne, v sázce je až příliš mnoho!

Rychlá sprcha versus dlouhá relaxační vana. Co preferujete vy? Ono je to vlastně jedno, protože efekt bývá podobný. Po absolvování té či oné hygienické procedury odcházíte z koupelny s pocitem čistoty a svěžesti, jež je doslova k nezaplacení. Ale jak dlouho vám takový dojem vydrží, pokud jste se osušili ručníkem, který se už nějakou chvíli nepodíval do pračky? To je otázka.

Stafylokok číhá všude

Z nedávného průzkumu londýnské společnosti Love2Laundry vyplývá, že přibližně 46 procent lidí pere ručníky po deseti dnech používání, devět procent jedinců dokonce jednou za měsíc. Jaký z těchto intervalů lze považovat za správný? Hádat můžete dvakrát – žádný. Zmíněná textilie absorbuje spoustu vody, kvůli čemuž zůstává vlhká celé hodiny. Tím poskytuje příhodné podmínky pro růst a nekontrolovatelné rozmnožování bakterií, virů, plísní a dalších choroboplodných zárodků, které si jejím prostřednictvím přenášíte na pokožku. V lepším případě to může skončit „jenom“ podrážděním a svědivou vyrážkou, v tom horším stafylokokovou infekcí.

Pračka jako ochránce

Jestli se ptáte, co všechno tuto infekci provází, lékaři mluví především o abscesech, hnisavém onemocnění kůže nebo zánětu plic, srdce, kostí či celé trávicí soustavy. Takže ne, skutečně nejde o nic příjemného ani přínosného. A právě tohle je důvod, proč odborníci doporučují prát ručníky po každém třetím použití, ideálně pak na vysokou teplotu a s přídavkem octa. A ještě jedna dobrá rada na závěr… Pokud chodíte cvičit a do posilovny si s sebou berete i uvedený výrobek ze smyčkové tkaniny, měli byste ho „prohnat“ pracím cyklem ihned po příchodu domů, myslí si experti. Problémem je prý jejich „mokré skladování“ v tašce se sportovním vybavením.

Zdroje: goodhousekeeping.com, healthline.com, love2laundry.com, https://www.love2laundry.com/blog/when-do-you-wash-uk-survey/






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat