Antibakteriální mýdla mohou být zdraví škodlivá

Libujete si v tom, že nepatříte mezi alergiky a ke všemu máte silný imunitní systém? Užijte si to, protože to nemusí trvat dlouho. Pokud preferujete antibakteriální hygienické přípravky, senná rýma už si na vás brousí zuby. A nejen ona.

Máte panickou hrůzu z bakterií, proto si ruce myjete zásadně antibakteriálním mýdlem? Tak jistě, jeví se to jako logický krok, který snadným způsobem chrání vás i vaše zdraví. Ale co když je to přesně naopak a máte kvůli těmto hygienickým prostředkům zaděláno na pořádné komplikace? Možné to opravdu je.

I dobrý úmysl může mít nepříznivý účinek

Nedávná americká studie uskutečněná Michiganskou univerzitou odhalila hodně znepokojivá fakta. Její závěry totiž naznačují, že lidé, kteří používají antibakteriální mýdla, mívají slabší imunitní systém a častěji trpí alergiemi. Jak to? Vysvětlení tohoto záhadného jevu není nijak složité. Za všechno podle odborníků může obsažený triclosan. To je chemická sloučenina široce využívána v celé řadě výrobků, a to včetně zmíněných mýdel, zubních past, úklidových a pracích prostředků, deodorantů a plastových nádob. A protože patří do kategorie environmentálních toxických látek, její vliv na zdraví rozhodně není příznivý.

Temná stránka čistoty

Třeba americký výzkumný ústav National Health and Nutrition Examination Survey v jednom ze svých prohlášení uvádí, že zmíněný triclosan značně narušuje endokrinní systém, přičemž způsobuje sennou rýmu, hormonální nerovnováhu, vyšší riziko rakoviny i nejrůznější plicní obtíže. Ostatně, žádný div, původně byl registrován jako herbicid, tudíž se rozhodně nejedná o žádnou šetrnou bio přírodní látku.

„Antibakteriální mýdla, která se teď používají víc než kdy jindy, mohou kvůli triclosanu zapříčinit určité negativní imunitní změny. Jak vidno, dbát o sterilní a hygienické prostředí nemusí být vždy úplně k užitku,“ vysvětluje americká vědecká pracovnice Allison Aiello, která se na uvedené studii podílela. Tak to vidíte, rčení o čistotě jakožto půlce zdraví má jisté trhliny…

Zdroje: sciencedaily.com, beyondpesticides.org, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060004/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat