Čtení je důležité pro váš osobní růst

Čtení je jednou z prvních dovedností, kterou se ve škole učíme. Čtení má významný vliv na naše zdraví a mysl. Proč je důležité pro rozvoj naší osobnosti? A co byste měli číst, abyste svoji osobnost podpořili?

Pokud jde o rozvoj osobnosti, nejspíš vás hned napadnou speciální knihy, které vám s tím mají cíleně pomoci. Takovým knihám se říká „průvodci“. Klasický průvodce vyšel už v roce 1937 – knížka „Jak se spřátelit“ od Dala Carnegieho je jednou z nejčtenějších knížek všech dob. Od té doby se prodalo více než 30 milionů výtisků a stále se tisknou nová vydání.

Průvodci ale nejsou jediným způsobem, jak se pomocí knih a textů rozvíjet. Také beletrie nabízí mnoho příležitostí něco se naučit. „Učení“ se děje na základě toho, že i protagonista knihy musí čelit problémům, prezentují se jeho myšlenky a řešení a my tak můžeme vytvořit vlastní vzorec pro řešení situace.

Beletrie, nebo průvodce?

Ve vývoji osobnosti mají své místo jak romány, tak průvodci – někoho zaujme spíše román, pro jiné je snazší číst průvodce. Některé romány jsou psané přímo pro osobnostní růst, u jiných musíte pečlivě přemýšlet o tom, co vám chce autor říct. U psychologických průvodců je vše dané strukturovaně. Okamžitě je tak jasné, co se čtenáři mají naučit. Bohužel je tato forma literatury méně „záživná“ než beletrie.

Říct obecně, která literatura je lepší a bude vám pro rozvoj prospěšnější, není s ohledem na subjektivitu a originalitu preferencí každého z nás možné. Ale protože právě čtete tento článek, dá se předpokládat, že vám „literatura faktu“ není proti srsti.

Proč je čtení důležité

Následující důvody jsou motivací, proč pravidelně číst.

Snižuje stres

Třicet minut čtení denně výrazně snižuje krevní tlak, srdeční frekvenci a pocity psychického stresu.

Pomůže usnout

Pravidelné čtení před spaní vám pomůže lépe usnout. Dávejte si ale pozor, abyste nečetli na mobilních telefonech nebo tabletech – vyzařované modré světlo totiž způsobuje nespavost.

Zvyšuje empatické dovednosti

Především beletrie dokáže vaši schopnost empatie zvýšit, protože zkoumáte pocity hlavních hrdinů. Tento rozvoj začíná však pouze tehdy, pokud čtete pravidelně.

Rozšiřuje vaši slovní zásobu

Pravidelné čtené knih a textů, zejména v mladém věku, výrazně zvyšuje slovní zásobu.

Předchází Alzheimerově chorobě

Paměťové hry a pravidelné čtení pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě.

Zvyšuje paměť

Pokud hodně čtete, musíte si pamatovat mnoho detailů o postavách a příběhu. To trénuje paměť a pomáhá předcházet zapomínání.

Prospívá představivosti a rozvoji kreativity

Pokaždé, když otevřete novou knihu, musíte se ponořit do nového světa. Poznáváte v něm nová místa a lidi a zvyšuje se tak vaše představivost. To v konečném důsledku pomáhá i kreativitě.

Čtení zlepšuje váš život

Zvýšená empatie, lepší znalosti a komunikační dovednosti z vás udělají sebevědomějšího člověka. Čtení má pozitivní vliv na vaši mysl i zdraví. Stimulovaná mysl a dobré zdraví váš život zlepšuje a obohacuje.

Zdroj: názory autora, https://www.mindbodygreen.com/0-15734/5-reasons-to-read-selfhelp-books-even-if-you-think-you-dont-need-to.html, https://www.quora.com/Why-is-reading-important-and-is-it-really-important-for-personality-growth






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat