Šediny jsou ukazatelem zdraví

Hledáte viníka svých předčasných šedin? Pokud chcete někomu vyčinit, začněte u genetiky. Ze stříbrných pramenů lze osočit i kouření, chronický stres, štítnou žlázu nebo sníženou schopnost těla vstřebávat vitamin B12.

Že jsou šediny jedním z nejvýraznějších příznaků stárnutí, to ví asi každý. Na druhou stranu – to, že je máte, zdaleka ještě neznamená, že se váš životní čas chýlí ke konci a je třeba napsat závěť. Proč je tedy máte, i když jste na ně ještě mladí?

Když chybí melanin

Stříbrné pramínky má primárně na svědomí melanin, respektive jeho nedostatek. Melanin je pigment, který vlasům dodává jejich přirozenou barvu. Šedivá hříva ho má logicky výrazně méně a ta bílá ho již zcela postrádá, k čemuž dochází v důsledku postupného poklesu kmenových buněk (1). Kdo nebo co za to může?

Geny neoblafneš

Ať se vám to líbí, nebo ne, vaše míra šedivění úzce souvisí nejen s etnickou příslušností, ale i rodinnou historií. Jinými slovy – jednu z hlavních rolí tu sehrává genetika, se kterou zkrátka nic nezmůžete. Ovšem nejen ona mění odstín hřívy, neboť s nezvykle brzkým nástupem této svízele bývá spojováno třeba i kouření (2). Hodně jí pomáhá také stres, protože hormony a volné radikály, které se při něm produkují, bývají zodpovědné za likvidaci zmíněných kmenových buněk, jež se podílejí na výrobě melaninu (3). Zajímavé je, že když stres zmizí, barva vlasů může být do jisté míry obnovena, zjistili vědci (4). Co dalšího se tady musí vzít v potaz?

A zase ta štítná žláza!

V určitých případech kštice předčasně bledne kvůli zvýšené či naopak snížené činnosti štítné žlázy. Strůjcem bývá i kožní nemoc zvaná vitiligo, při které kůže ztrácí pigment. Do situace se však může vložit i perniciózní anémie, při níž má tělo potíže se vstřebáváním vitaminu B12. Pokud máte podezření, že se tyto komplikace týkají i vás, navštivte svého lékaře a vše s ním prodiskutujte. Čistě pro jistotu! Možná, že vám stanovená léčba pomůže nejen ke zlepšení zdraví, ale třeba se zároveň zbavíte i šedin (5).

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41586-020-1935-3, (2) www.karger.com/Article/FullText/512865, (3) www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-stress-causes-gray-hair, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8219384/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290285/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat