Srdeční frekvence o zdraví mnohé napoví

Srdeční frekvence musí být tak akorát. Pokud je příliš pomalá, neobvykle rychlá nebo nepravidelná, může to signalizovat závažný zdravotní problém. Kolik úderů je ještě v normě? A kdy raději navštívit lékaře?

Pětinásobnému vítězi Tour de France Miguelu Indurainovi ze Španělska byla údajně jednou naměřena klidová srdeční frekvence pouhých 28 tepů za minutu, nad čím se zřejmě hodně podivil i on sám. Jiným, jako je například zpěvačka Miley Cyrus, legendární skladatel Elton John či bývalý americký prezident George Bush, jsou zase běžně měřeny hodnoty vysoce nad normálním rozsahem (1). Co to vlastně znamená?

Čísla nelžou. Je třeba je poslouchat

Srdeční frekvence se může lišit v závislosti na věku, fyzické zdatnosti, teplotě vzduchu i těla, užívání některých léků, konzumaci alkoholu či kofeinu, kouření, denní době, momentální náladě a dokonce i tělesné poloze (2). Ano, je toho skutečně hodně. Pořád ale platí, že se zdravá klidová frekvence pohybuje mezi 60 a 100 údery za minutu. Pokud je vyšší, a to třeba 130 úderů za minutu, může to být podle australského kardiologa Jeffa Alisona známkou sedavého životního stylu, arteriální hypertenze, nadváhy nebo nepříznivých emocionálních faktorů (3). Kdy je na čase pohovořit si se svým ošetřujícím lékařem?

Pomoc, divně se mi dýchá!

Pokud si nejen pocitově, ale i dotekem na zápěstí nebo vlastním měřením třeba pomocí speciálního přístroje či takzvaných chytrých hodinek všimnete, že je vaše frekvence rychlejší, pomalejší či značně nepravidelná, je konzultace s odborníkem opravdu na místě, protože vám může hrozit fibrilace síní. Zbystřit je nutné také v případě, že pociťujete i jiné souběžné příznaky, jako je například dušnost, závratě, bolesti na hrudi nebo točení hlavy. V těchto situacích se může jednat o závažný zdravotní problém, který vyžaduje včasnou diagnózu a hlavně léčbu. Nechcete si frekvenci raději zase přeměřit? Čistě pro jistotu. Jde o spolehlivého zdravotního ukazatele, který se nemýlí.

Zdroje: (1) www.everydayhealth.com/atrial-fibrillation/living-with/irregular-heart-rhythms-celebrities-with-atrial-fibrillation/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#:~:text=Singer Miley Cyrus and Tachycardia&text=The condition causes her resting heart rhythm to exceed the normal range, (2) www.healthdirect.gov.au/resting-heart-rate?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#:~:text=Physical activity — if you've,excited your heart beats faster, (3) www.houseofwellness.com.au/health/conditions/heart-rate?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat