Metody pro odbourání každodenního stresu

Co dělat, když je všeho moc? Tyto psychologické metody pomáhají vyrovnat se se stresem. Ať už v kanceláři nebo v běžném životě.

Kancelář, děti, domácnost, volnočasové aktivity: To, co zní jako normální každodenní život, je pro většinu lidí především jedna věc – čistý stres. Ale nejen nacpané dny, ale i rychlé tempo naší doby s očekáváním neustálé dostupnosti jsou zodpovědné za to, že mnoho lidí je každý den ve velkém stresu.  

Čím více se toho hromadí v našich každodenních úkolech, tím více se zvyšuje vnitřní tlak. Často si ale všimneme, jak moc jsme vystresovaní, až ve chvílích klidu. Místo odpočinku pokračujete v práci a odkládáte pauzu. Právě krátké přestávky jsou tak důležité a pomáhají snižovat stres, ale pomocí některých okamžitě použitelných psychologických metod to může být ještě rychlejší.

Metoda 1: Zhluboka se nadechněte metodou 4-7-11

Pusťte všechno. Položte pero a na chvíli se zastavte. Metodou 4-7-11 se dostáváme z kruhu myšlenek. Zhluboka se nadechněte do žaludku a počítejte do čtyř. Poté sedm sekund vydechujte. Toto opakujte jedenáctkrát. Když jsme ve stresu, dýcháme příliš mělce. Hluboké dýchání naopak dodává tělu opět dostatek kyslíku a snižuje krevní tlak. Počítání zároveň přerušuje stresující myšlenky (1).

Metoda 2: Změňte stresové myšlenky pomocí teorie ABC

Psycholog a psychoterapeut Albert Ellis (1913–2007) vyvinul metodu ABC k identifikaci a řešení stresových vzorců. Jde o spouštěč (A), vyhodnocení (B) a následek (C) stresové situace. Můžeme se ptát sami sebe: co ve mně spouští stres? Jak hodnotím situaci? A jaké důsledky má toto hodnocení na mé chování? Máme například termín (A). Časový tlak spouští myšlenku: „Nikdy to nezvládnu.“ (B) A proto úkol odkládáme. (C). Můžeme změnit to, co se děje mezi spouštěčem a naším chováním, totiž naše myšlenky: "To zvládnu! (2)."

Metoda 3: Nastavte priority pomocí pravidla 80/20

Vaše vlastní přesvědčení, že všechno musíte dělat dokonale, je nejvíce stresující. Perfekcionismus je kámen, který si klademe do své vlastní cesty. Pravidlo 80/20 může pomoci snížit stres a soustředit se na to podstatné. co je opravdu důležité? Vilfredo Pareto (1848–1923) popsal, že největšího účinku lze dosáhnout s malým úsilím. Těch 80 % výsledku je již dosaženo při 20% úsilí. Pro zbývajících 20 % úspěchu obvykle plýtváte zbytečnou energií. Když snížíme svá vlastní očekávání, odhodíme přehnaný perfekcionismus a uděláme maximum – jak nejlépe umíme – zbude nám také energie pro nás samotné. Nikdo od nás nečeká, že všechno uděláme dokonale (3).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24882416/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7351148/, (3) www.cs.wikipedia.org/wiki/Paretův_princip






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat