Výhody ašvagandy pro úzkostlivou mysl

Ašvaganda je bylina, která se používá již více než 2 500 let a byla rozsáhle zkoumána pro své účinky na štítnou žlázu, proti úzkosti a zánětům.

V ajurvédě je charakterizována jako „rasayana“, což znamená, že se používá k podpoře fyzického a duševního zdraví, k obraně těla před nemocemi a škodlivými faktory životního prostředí a ke zpomalení procesu stárnutí.

Co je ašvaganda?

Ašvaganda je oblíbená v ajurvédské a tradiční medicíně. Prospívá mnoha tělesným systémům, včetně imunitního, neurologického, endokrinního a reprodukčního systému (1).

V Indii je známá jako „síla hřebce“, protože se tradičně používá k posílení imunitního systému po nemoci. Také se o ní mluví jako o „indickém ženšenu“ kvůli schopnosti zvýšit výdrž a fungovat jako přirozený prostředek proti stresu, a to nejsou jediné výhody ašvagandy. Ašvaganda obsahuje mnoho prospěšných prvků, včetně flavonoidů a antioxidantů a glutathion, který je známý jako „matka všech antioxidantů“ (1).

Jaké jsou některé výhody ašvagandy? 

Zlepšuje funkci nedostatečně aktivní štítné žlázy

Jedním z nejneuvěřitelnějších účinků byliny je to, že pomáhá lidem s problémy se štítnou žlázou. Pro miliony lidí, kteří bojují s problémy se štítnou žlázou, z nichž mnozí o tom ani nevědí, může sloužit jako řešení, na které čekají. Tyto zdravotní přínosy ašvagandy pro štítnou žlázu také představují přínosy byliny pro hubnutí, protože problémy se štítnou žlázou mohou vést ke kolísání hmotnosti (2).

Pomáhá zmírnit únavu nadledvin

Ašvaganda může být užitečná při podpoře funkce nadledvin a pomáhá překonat únavu nadledvin. Vaše nadledviny jsou endokrinní žlázy, které jsou zodpovědné za uvolňování hormonů, konkrétně kortizolu a adrenalinu, v reakci na stres. Pokud jsou vaše nadledviny přetížené v důsledku nadměrného emočního, fyzického nebo duševního stresu, může to vést ke stavu nazývanému adrenální únava (2).

Bojuje proti stresu a úzkosti

Jednou z nejznámějších předností ašvagandy je její schopnost fungovat jako přírodní lék na úzkost (3).

Pomáhá zlepšovat deprese

Ašvaganda prospívá nejen lidem, kteří se potýkají s úzkostí a chronickým stresem, ale může být užitečná i pro ty, kteří pociťují známky deprese. Bylina zlepšuje odolnost vůči stresu a tím zlepšuje kvalitu života lidí (3).

Vyrovnává hladinu krevního cukru

Ašvaganda je také známá svými antidiabetickými účinky, které jsou možné díky přítomnosti fenolických sloučenin, včetně flavonoidů. Flavonoidy mají hypoglykemické účinky a extrakty z kořene a listů ašvagandy pomáhají dosáhnout normální hladiny cukru v krvi (3).

Pomáhá v boji proti rakovině

Ašvaganda má také slibné protinádorové účinky, může pomoci snížit růst nádorových buněk a může působit jako prevence růstu rakovinných buněk (4).

Extrakt pomáhá inhibovat proliferaci rakovinných buněk – konkrétně buněk rakoviny prsu, plic, žaludku a tlustého střeva, které patří mezi přední typy rakoviny na světě. Předpokládá se, že ašvaganda pomáhá předcházet růstu rakovinných buněk především díky svým imunitním a antioxidačním schopnostem (4).

Snižuje degeneraci mozkových buněk a zlepšuje paměť

Emocionální, fyzický a chemický stres může mít škodlivé účinky na mozek a nervový systém. Ašvaganda je více než jen uvolňovač stresu – také chrání mozek před buněčnou degenerací, která může vést k neurodegenerativním onemocněním, jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Jedním z hlavních důvodů, proč je tak účinná při léčení mozku, je ten, že obsahuje silné antioxidanty, které ničí volné radikály způsobující stárnutí (3).

Zvyšuje imunitní funkci

Protože ašvaganda funguje jako adaptogen, který může snížit stresové hormony v těle, může pomoci posílit váš imunitní systém a snížit zánět v těle. Je také schopna podporovat protizánětlivé prostředí potlačením prozánětlivých cytokinů. Snížením regulace imunitního systému, když je narušen, může být tato adaptogenní bylina užitečným nástrojem při léčbě různých zánětlivých poruch (2).

Zvyšuje výdrž a vytrvalost

Ašvaganda může zvýšit vytrvalost během fyzické aktivity zostřením mozkových funkcí a snížením tělesné bolesti. Díky svým pozitivním, uklidňujícím, energizujícím účinkům na mozek a schopnosti snižovat stresové hormony pomáhá v provedených studiích zlepšit koncentraci, motivaci a výdrž (2).

Pomáhá zlepšovat sexuální funkce a plodnost

V ajurvédské medicíně se ašvaganda používá jako přírodní afrodiziakum, které může pomoci zlepšit sexuální dysfunkci. Používá se také ke zvýšení hladiny testosteronu a zlepšení mužské plodnosti (2).

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Withanie_snodárná, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609357/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899165/ 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat