Lepší paměť díky vůním, které se dají čichat ve spánku

Voní vám esenciální levandule, eukalyptus nebo máta? Pokud tyto vůně budete pomocí difuzéru inhalovat pouhé dvě hodiny každou noc, může se vám hodně vylepšit paměť i koncentrace.

Paměť patří mezi naše nejdůležitější vlastnosti, protože bez ní bychom se tytéž věci museli učit každý den znovu a znovu. Zatímco ta krátkodobá nám umožňuje okamžité využití veškerých vjemů a informací, pomocí té dlouhodobé si vybavujeme vše potřebné i po několika minutách, hodinách nebo letech. Není žádným tajemstvím, že krátkodobá i dlouhodobá paměť s přibývajícím věkem slábne, proto je její průběžné posilování skutečně důležité. Co v tomto směru děláte vy?

Není to jen strava a křížovky

Na paměť i koncentraci má velmi pozitivní vliv vyvážená strava, optimální pitný režim a pravidelná fyzická aktivita. Na jedno i druhé příznivě působí i poslech hudby, čtení knih, luštění křížovek a řešení nejrůznějších hlavolamů. Klíčový je také kvalitní spánek, který se však dá vylepšit ještě dalším nesmírně účinným posilovačem paměti – inhalací vůní. Nezní to slibně?

Když je spánek zdravější

Poznatky nedávné americké studie zveřejněné v magazínu Frontiers in Neuroscience sdělují, že lidé, kteří jsou ve svých ložnicích vystaveni určitým vůním pouhé dvě hodiny každou noc, mohou mít výrazně lepší paměť (1). Její autoři oslovili bezmála 50 dobrovolníků, z nichž zhruba polovině věnovali difuzér a k němu i esenciální oleje, jmenovitě levanduli, eukalyptus, růži, rozmarýn a mátu. Účastníci každý večer před spaním použili jiný olej a nastavili časovač difuzéru na zmíněné dvě hodiny. „Tím, že jsme lidem umožnili vnímat pachy během spánku, jsme eliminovali potřebu vyhradit si na to čas v průběhu dne,“ vysvětluje hlavní autorka výzkumu Cynthia Woo (2). Ukázalo se, že to byl vskutku dobrý tah.

Lepší funkce mozku s každým nádechem

Po ukončení výzkumu vyšlo najevo, že noční „čichači“ uvedených esenciálních olejů mají výrazně lepší funkce mozku spojované právě s pamětí, což se o subjektech, kterým byl tento inhalační luxus odepřen, říci nedalo. Vědci na základě svých poznatků tedy nepochybují o tom, že určité vůně mohou fungovat nejen jako prevence zapomnětlivosti, ale i demence a Alzheimerovy choroby.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2023.1200448/full, (2) www.nypost.com/2023/08/08/these-three-scents-could-boost-memory-deter-dementia/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat