Anti-aging antioxidant pro srdce a mozek

Francouzi jedí více tuku, cukru a bohatých jídel a pijí více vína, ale přesto mají méně problémů se srdcem. Tato záhada, běžně známá jako „francouzský paradox“, je způsobena vyšším příjmem specifického fytonutrientu zvaného resveratrol, která se přirozeně vyskytuje v „superpotravinách“ – jako je třeba červené víno.

Stejně jako jiné antioxidanty je resveratrol silnou sloučeninou, která regeneruje tělo na buněčné úrovni. Kromě toho, že pomáhá udržovat tepny čisté před nahromaděním plaku a chrání stárnoucí srdce, má tento fytonutrient také mnoho dalších zdravotních výhod – včetně snížení zánětu, potenciálně pomáhá předcházet obezitě a chrání kognitivní zdraví u starších lidí.

Co je resveratrol?

Resveratrol je antioxidant, který produkují určité rostliny a nachází se v potravinách a nápojích, o kterých je známo, že zastavují účinky stárnutí. 

Rostliny, které produkují resveratrol a další typy antioxidantů, to ve skutečnosti dělají částečně jako ochranný mechanismus a odpověď na stresory ve svém prostředí, včetně záření, přítomnosti hmyzu nebo jiných predátorů, poranění a plísňových infekcí. Dnes je resveratrol považován za jeden z nejúčinnějších polyfenolů a nejsilnějších ochránců proti symptomům spojeným se stárnutím a poškozením volnými radikály.

Největšími přírodními zdroji resveratrolu (nemluvě o mnoha dalších ochranných fytonutrientech, vitaminech a minerálech) jsou červené hrozny, červené víno, syrové kakao a tmavé bobule brusinek, borůvek a moruše.

Proti stárnutí a rakovině

Resveratrol je silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály. Pokud je ponecháme bez kontroly, mohou volné radikály poškodit buňky a jsou považovány za příčinu život ohrožujících onemocnění a smrti. Konzumace rostlinných potravin s vysokým obsahem antioxidantů a fytonutrientů nabízí antioxidační, antikarcinogenní účinky, které chrání dospělé před mnoha nemocemi souvisejícími s věkem.

Chrání kardiovaskulární zdraví

Pro svou protizánětlivou aktivitu resveratrol nabízí ochranu proti ateroskleróze, vysokému cholesterolu, tvorbě krevních sraženin a infarktu myokardu. Větší konzumace pomáhá zlepšit oběh a má příznivé účinky na metabolismus glukózy a lipidů u některých osob s vyšším rizikem metabolického syndromu.

Chrání mozek a kognitivní/duševní zdraví

Jeho antioxidanty mohou na rozdíl od jiných antioxidantů procházet hematoencefalickou bariérou a chránit mozek a nervový systém. Resveratrol znatelně zvyšuje průtok krve do mozku, což naznačuje značný přínos pro zdravou funkci mozku a neuroprotektivní účinky.

Může pomoci předcházet diabetu a obezitě

Resveratrol pomáhá předcházet ukládání tuku a reguluje hladinu inzulínu, což může pomoci snížit tělesnou hmotnost. Je schopný snížit hyperglykemii a může být také použitelný při prevenci a/nebo léčbě obezity i diabetu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164842/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat