S kokosový olejem naproti pevnému zdraví mozku

Kokosový olej je jednou z nejzdravějších potravin na planetě. Použití a výhody kokosového oleje sahají dál než si většina lidí uvědomuje, protože kokosový olej – vyrobený z kopry nebo čerstvé kokosové dužiny – je skutečnou superpotravinou.

Není divu, že kokosová palma je v mnoha tropických oblastech považována za „strom života“. Kokosový olej přirozeně snižuje zánět – a to by mělo být největším zdravotním cílem každého, protože je hlavní příčinou srdečních onemocnění a mnoha dalších stavů.

Co je kokosový olej?

Kokosový olej se vyrábí lisováním sušené kokosové dužiny, zvané kopra. K jeho výrobě můžete použít „suchou“ nebo „mokrou“ metodu. Tento olej se snadno vstřebává do pokožky díky svým menším molekulám tuku, díky čemuž je kokosový olej pro pokožku životaschopným zvlhčovačem pokožky a pokožky hlavy (1).

Další zdravotní přínosy kokosového oleje jsou následující:

Pomáhá léčit Alzheimerovu chorobu

Trávením mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem vznikají ketony, které jsou pro mozek snadno dostupnou energií. Jak mozek pacienta s Alzheimerovou chorobou ztrácí schopnost vytvářet svůj vlastní inzulin, ketony z kokosového oleje mohou vytvořit alternativní zdroj energie, který by pomohl opravit mozkové funkce  (3).

Pomoc v prevenci srdečních chorob a vysokého krevního tlaku

Kokosový olej má vysoký obsah přírodních nasycených tuků. Nasycené tuky nejen zvyšují zdravý cholesterol v těle, ale také pomáhají přeměnit LDL „špatný“ cholesterol na dobrý cholesterol (2).

Každodenní konzumace dvou polévkových lžic panenského kokosového oleje u mladých zdravých dospělých významně zvyšuje HDL cholesterol. To pomáhá podporovat zdraví srdce a snižuje riziko srdečních onemocnění (2).

Léčí infekce močových cest a ledvin a chrání játra

Je známo, že kokosový olej odstraňuje a zlepšuje příznaky infekce močových cest a infekce ledvin. Olej funguje jako přírodní antibiotikum tím, že narušuje lipidový povlak na bakteriích a zabíjejí je. Kokosová voda také pomáhá hydratovat a podporovat proces hojení (4). 

Snižuje záněty a artritidu

Vysoké hladiny antioxidantů přítomných v panenském kokosovém oleji snižují zánět a zlepšují příznaky artritidy účinněji než přední léky (3).

Prevence a léčba rakoviny

Kokosový olej má dvě vlastnosti, které mu pomáhají bojovat proti rakovině, včetně ketonů produkovaných v oleji. Nádorové buňky nemají přístup k energii ketonů a jsou závislé na glukóze. Druhou kvalitou je obsah mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem. Protože tráví lipidové stěny bakterií, mohou zabíjet bakterie Helicobacter pylori, o kterých je známo, že zvyšují riziko rakoviny žaludku (4).

Navíc kyselina laurová nalezená v kokosovém oleji může mít protirakovinné účinky tím, že spouští antiproliferační a proapoptotické účinky (4).

Posílení imunitního systému

Kyselina laurová v kokosovém oleji bojuje proti bakteriím a vytváří nepřátelské prostředí pro viry. Mnoho nemocí je dnes způsobeno přemnožením špatných bakterií, plísní, virů a parazitů v těle. Má antimikrobiální aktivitu a pomáhá aktivovat protizánětlivou imunitní reakci (3). 

Cukr podporuje růst špatných bakterií. Místo toho si dejte při nemoci třikrát denně jednu polévkovou lžíci kokosového oleje a konzumujte také hodně zeleniny a vývaru z kostí (š).

Podporuje paměť a funkci mozku

Kokosový olej zlepšuje problémy s pamětí u starších lidí. u starších subjektů. Mastné kyseliny se v těle snadno vstřebávají a lze je získat v mozku bez použití inzulínu. Jsou tedy schopny efektivněji zásobovat mozkové buňky (2).

Zlepšuje energii a vytrvalost

Kokosový olej je lehce stravitelný. Vyrábí také déle trvalou energii a zvyšuje váš metabolismus. Při užívání kvalitního nerafinovaného kokosového oleje můžete získat nejvíce výhod, protože mastné kyseliny putují přímo do jater, aby byly přeměněny na energii (5).

Napomáhá trávení a redukuje žaludeční vředy

Kokos také zlepšuje trávení, protože pomáhá tělu absorbovat vitamíny rozpustné v tucích, vápník a hořčík. Pokud užíváte kokosový olej současně s omega-3 mastnými kyselinami, mohou být dvakrát tak účinné, protože jsou snadno dostupné pro trávení a využití tělem (3).

Kokosový olej může pomoci zlepšit stav bakterií a zdraví střev tím, že ničí špatné bakterie a kandidu. To vše dohromady znamená, že kokosový olej prospívá zdraví trávení a pomáhá léčit nebo předcházet žaludečním vředům a ulcerózní kolitidě (3).

Zlepšuje kožní problémy

Kokosový olej je skvělý jako čisticí prostředek na obličej, zvlhčovač a opalovací krém, ale může také léčit mnoho kožních onemocnění. Mastné kyseliny snižují zánět vnitřně i zevně a hydratují, což z nich dělá skvělé řešení pro všechny typy kožních onemocnění (1).

Podporuje zdraví kostí

Oxidační stres a volné radikály jsou dva největší viníci osteoporózy. Vzhledem k tomu, že kokosový olej má tak vysoké hladiny antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, je přední přírodní léčbou osteoporózy (2).

Pomáhá při diabetu 2. typu

Když buňky odmítnou reagovat na inzulin a již nepřijímají glukózu jako energii, jsou považovány za inzulinorezistentní. Slinivka pak pumpuje více inzulinu, aby to kompenzovala, a vytváří cyklus nadprodukce. Inzulinová rezistence je příčinou diabetu 2. typu (1).

Mastné kyseliny v kokosovém oleji pomáhají vyrovnávat inzulinové reakce v buňkách a podporují zdravý trávicí proces. Odstraňují zátěž slinivky břišní a poskytují tělu konzistentní zdroj energie, který není závislý na glukózových reakcích, což může zabránit inzulinové rezistenci a diabetu II (1).

Kokosový olej na hubnutí

Vzhledem ke schopnostem kokosového oleje dodávat energii a skutečnosti, že se jedná o olej bez uhlohydrátů, není divu, že je prospěšný při hubnutí. Pomáhá spalovat tuky a kalorie, snižuje chuť k jídlu a ve studiích byl zvláště užitečný při ztrátě břišního tuku (5).

Budování svalové hmoty a ztráta tělesného tuku

Mastné kyseliny nejsou dobré jen pro spalování tuků a snižování metabolického syndromu – jsou také skvělé pro budování svalů. Tím, že budete jíst skutečné kokosové ořechy, získáte to nejlepší (5).

Přednosti kokosového oleje v péči o vlasy

Pokud máte lupy nebo suché vlasy, kokosový olej může tento stav zlepšit. Můžete si vyrobit domácí kokosový levandulový šampon pro zlepšení vlasů a používat přímý kokosový olej jako zcela přírodní vlasový kondicionér. Chcete-li se zbavit lupů a zahustit vlasy, vmasírujte si jednu lžíci kokosového oleje smíchaného s 10 kapkami rozmarýnového esenciálního oleje do pokožky hlavy po dobu tří minut. O 30 minut později vlasy osprchujte (1).

Kokosový olej proti stárnutí

Kokosový olej zlepšuje hladinu antioxidantů a může zpomalit stárnutí. Působí tak, že snižuje stres na játra a snižuje oxidační stres (3).

Chcete-li přirozeně zpomalit stárnutí, dejte si k snídani jednu polévkovou lžíci kokosového oleje s bobulemi bohatými na antioxidanty. Můžete jej také aplikovat přímo na pokožku pro další zdravotní výhody a vyhlazení (3).

Kokosový olej pro hormonální rovnováhu

Mezi zdravotní přednosti kokosového oleje patří také hormonální rovnováha. Kokosový olej může pomoci přirozeně vyvážit hormony, protože je skvělým zdrojem nasycených tuků, včetně kyseliny laurové. Studie zjistily, že kokosový olej může být vynikajícím tukem k jídlu během menopauzy a také může mít pozitivní účinky na hladinu estrogenu (6).

Zdroj: (1) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2018.1497562, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9429773/, (3) www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.043052, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766932/, (5) www.link.springer.com/article/10.1007/s00394-017-1448-5, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3146349/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat