K návalům horka nedochází jenom v menopauze

Návaly horka patří mezi věci, bez kterých by se člověk vážně obešel. Jakou roli v nich hraje mozek a co se vám jejich prostřednictvím snaží sdělit štítná žláza?

Obtěžující návaly horka jsou jedním z ukázkových příznaků menopauzy a také se v její souvislosti zmiňují nejčastěji. A také aby ne, když si na ně v tomto náročném období stěžuje přibližně 75 procent žen (1)! Věřila byste tomu, že za ně nemohou jen hormony, ale i „poblázněný“ mozek?

Když je tepla víc, než je příjemné

Situace okolo těchto horkých okamžiků je poměrně složitá. Ono k nim totiž nedochází jen ve zmíněné menopauze, ale i perimenopauze, tedy přechodné fázi vedoucí k poslední menstruaci. I v ní už hladiny hormonů létají jako na horské dráze, protože tělo čelí velkým změnám a potřebuje čas na to, aby se jim přizpůsobilo. Samotný nával horka ve většině případů postihuje obličej, krk i ramena, přičemž bývá doprovázen zvýšeným pocením. Podle americké neziskové organizace The North American Menopause Society, jejímž posláním je podpora zdraví a kvality života žen ve středním věku, jsou příčinou těchto návalů i změny v hypotalamu, což je část mozku regulující tělesnou teplotu (2).

Pozor, je tu falešný poplach!

Experti působící v této instituci to vysvětlují tak, že mozek dostane falešný signál o riziku přehřátí, proto spustí svůj vlastní ochlazovací mechanismus. Do něj patří i krátký záblesk tepla a právě zvýšené pocení, kterým se hrozbu přehřátí snaží „uhasit“. Je něco, co tyto návaly ještě zhoršuje? Ano, ačkoli spouštěče bávají individuální a liší se od člověka k člověku, v pozadí horšího průběhu údajně stojí stres, kouření, konzumace alkoholu, kofein a těsné oblečení. Jenže co když návaly máte a do perimenopauzy a menopauzy je ještě hodně daleko? Pak byste dle názoru americké gynekoložky Eleny Ratner měla navštívit lékaře, který zkontroluje vaši štítnou žlázu. V těchto případech je viníkem její narušená funkce (3).

Zdroje: (1) www.menopause.org/for-women/menopause-faqs-hot-flashes, (2) www.menopause.org/for-women/expert-answers-to-frequently-asked-questions-about-menopause/hot-flash-faqs-triggers-symptoms-treatments#:~:text=Although their exact cause still,events to cool her down, (3) www.realsimple.com/what-does-hot-flash-feel-like-7571410






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat