Snažíte se zhubnout, ale ani kilo dole. Pravděpodobně se špatně vážíte

Není nic snazšího než prostě stoupnout na váhu a podívat se, na které číslo ručička ukazuje (případně digitální displej). Nebo ne?

Pokud svou hmotnost sledujete například kvůli snaze zhubnout (nebo ji monitorujete kvůli nemoci), měli byste dodržovat několik jednoduchých pravidel vážení, abyste se na číslo, jež váha ukazuje, mohli opravdu spolehnout. Ale i když se vážíte jen ze zvědavosti, případně si svou hmotnost hlídáte, není od věci vědět, jak se správně vážit.

Kdy a jak

Nejlepším časem, kdy bychom si měli na váhu stoupnout, je ráno. Ideálně ještě před snídaní, tedy nalačno. Vážit bychom se měli nazí (i když oblečení není nijak těžké, přesto naši hmotnost ovlivňuje).

Nebuďte překvapeni, pokud se během 24 hodin vaše hmotnost změní, tyto výchylky ovlivňuje spousta faktorů (kdy jsme naposledy jedli nebo pili, u žen fáze menstruačního cyklu apod.), nicméně rozdíl by určitě neměl činit několik kilogramů!

Také pamatujte na to, že dvě váhy, které se běžně dostanou v obchodě, nemusejí ukazovat stejnou hmotnost (rozdíly opět většinou činí několik gramů či dekagramů), proto se važte pokaždé na stejné váze (pokud jste například u známých, nepanikařte, jestliže vážíte více než doma, nemusí to být pravda).

Jak často

Ačkoli vás vaše okolí nejspíš bude považovat za „váhou posedlé“, vyplatí se zjišťovat svou hmotnost každý den. Tedy alespoň to tvrdí studie Severokarolínské univerzity. Podle ní totiž každodenní vážení přispívá k tomu, že si lidé dokážou svou optimální hmotnost udržet dlouhodobě – její případný vzestup totiž zjistí okamžitě a mohou upravit svůj životní styl dříve, než budou muset vyměnit všechno své oblečení za větší.

Pokud se snažíte zhubnout, získáte alespoň přesnou představu o tom, jaký pokrok děláte. Jen se vyvarujte frustrace či depresí z toho, že kila nejdou dolů tak, jak jste si vysnili! Shazování hmotnosti je pomalý proces (tedy mělo by být – prudké snížení hmotnosti drastickou dietou vede pouze k jojo efektu).

Dobrým tipem je také svou hmotnost zapisovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat