Vyzáblé anorektičky mají nový hit: Tímhle teď nahradily jídlo!

Stále častějším problémem u mladých žen není klasická anorexie – psychicky vyvolaná hladovka –, ale tzv. alkorexie či drinkorexie. Osoby trpící tímto problémem si uvědomují, kolik obsahuje alkohol energie, ale aby si ho nemusely odpírat, vzdají se raději jídla. Takže nekonzumují žádné potraviny, pouze pijí víno. Samozřejmě to decimuje jejich zdraví.

„Značení energetického obsahu na alkoholických nápojích podporuje lidi s poruchou příjmu potravy, aby jídlo nahradili alkoholem,“ tvrdí psychiatři z britských klinik Priory, kteří se tématem v posledních letech zabývají.

Alkorexie postihuje především ty ženy, které mají tendenci k poruchám příjmu potravy. Alkohol jim dopřává uvolnění, kterého se nehodlají vzdát. Uvědomují si však, že s ním přijímají velké množství energie, tak se raději vzdají jídla, aby příjem joulů (kalorií) omezily na minimum.

„Lidé, kteří jsou posedlí počítáním energetického příjmu, se většinou rozhodnou nejíst, aby mohli pít alkohol, takže účinně vymění energii vázanou v potravinách za energii vázanou v alkoholu,“ tvrdí psychiatři z Birminghamu, Bristolu a Londýna.

Jenže alkohol obsahuje energii tzv. prázdnou. Osoby, nejčastěji ženy, které jen pijí lihové nápoje a nic nejedí, si poškozují slinivku a játra. Většinou brzy onemocní diabetem a dalšími chorobami.

„Pro jistou část společnosti je značení energetického obsahu na potravinách kontraproduktivní. Před dvaceti roky, když jsem začínala v oboru, jsem sotva slyšela o něčem jako výměně kalorií z jídla za kalorie z alkoholu. Ale dnes o tom slyšíme pravidelně. Lidé nejedí a říkají: ‚Dělám si místo na sklenici vína,‘“ varuje doktorka Adrienne Keyová, psychiatrička z Priory Hospital.






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat