Léky na tišení bolesti můžou zabíjet

Paracetamol není tak neškodný lék, jak se na první pohled může zdát. Pokud je tento medikament určený k tišení bolesti užíván denně po dlouhou dobu, může přispět k předčasnému úmrtí. Podle britských vědců totiž dlouhodobé užívání velkých dávek paracetamolu může zvyšovat riziko smrtelných onemocnění oběhové a vylučovací soustavy.

Paracetamol se v Česku prodává také pod generickými názvy Paralen, Paramax, Panadol aj. „Nová analýza podle všeho naznačuje vztah mezi dlouhodobým užíváním populárního léku a zvýšeným rizikem potíží, jako jsou mrtvice, selhání ledvin a žaludečně-střevní krvácení,“ píše britský list The Express s odvoláním na studii profesora Philipa Conaghana z Leedsu.

„Není důvod pro nějakou masovou paniku, ale lidé by měli být opatrní, když užívají tento lék dlouhodobě, a lékaři by měli pečlivě zvážit i jiné možnosti léčby a jiné léky,“ uvedl v rozhovoru pro deník profesor Conaghan z Institutu revmatologie a muskuloskeletální medicíny v Leedsu.

Studie jako mnohé jiné dokazuje to, co ví medicína dávno. Jakýkoli lék by měl být užíván opatrně, nepříliš často, v nízkých dávkách a po co nejkratší čas.

U paracetamolových léků je problém v tom, že jsou nejen levným léčivem na bolest, ale lze je koupit bez předpisu. Lidé jej často nadužívají a ignorují dokonce doporučenou dávku: užívat maximálně dvě tablety s obsahem pět set miligramů účinné látky maximálně čtyřikrát denně s odstupem čtyř hodin mezi jednotlivými dávkami.

Výsledky nejnovější studie se týkají pacientů s chronickou bolestí, kteří užívají velké dávky paracetamolu denně a dlouhodobě. U nich bylo riziko předčasného úmrtí na následky selhání ledvin či oběhové soustavy až o šedesát procent vyšší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat