Deprese jsou zřejmě způsobeny záněty v těle

Deprese je jako nemoc duše odrazem nepořádku v těle. Naznačuje to nový výzkum vědců z Cambridgeské univerzity. Ti zjistili, že osoby trpící depresí mají v těle řadu zánětlivých ložisek. A naopak, když je zdravý jedinec vystaven zánětům v těle, začne trpět depresemi. Léčba depresí tak může být účinnější v případě, že člověk potlačuje záněty v těle, než když se cpe antidepresivy s řadou negativních vedlejších účinků.

Protizánětlivě působí řada bylin, druhů zeleniny a ovoce, koření, zelený čaj, ořechy a další potraviny. Pestrá vyvážená strava a dostatek pohybu jsou pro zajištění zdravé kondice a omezení zánětlivosti v těle zásadní. Osoby, které se stravují zdravě a pohybují, také trpí depresemi jen vzácně.

Ne vždy je však možné předepsat člověku pohyb, zvláště u osob se sníženou pohyblivostí a ve vyšším věku, a mnohde už na léčbu zánětů v těle strava nepomůže. Tam by zřejmě mohly pomoct protizánětlivé léky, jako je kyselina acetylsalicylová, již známe třeba z Acylpyrinu či Aspirinu.

Vědci z Cambridgeské univerzity se skutečně zaměřili na léčbu depresí těmito léky, které mají mnohem méně negativních vedlejších účinků než antidepresiva.

Také vědci z Aarhuské univerzity v Dánsku před dvěma roky přišli se zjištěním, že osoby, které trpí autoimunitními poruchami a mají v těle vysokou míru zánětů, trpí mnohem častěji depresemi.

Při zánětu se do těla uvolňují různé látky, které putují celým systémem, takže se dostávají i do mozku. Tam mohou ovlivňovat negativně rovnováhu neuropřenašeče serotoninu na synapsích. A tím způsobovat deprese.

Dánští vědci zjistili, že jedinci mající v krvi vysokou hladinu C-reaktivního proteinu, který vzniká v zánětlivých ložiscích, mají také mnohem častěji psychologické potíže a deprese.

Krom toho jedinci s hepatitidou C (žloutenkou) léčení interferonem mívají často velké deprese. Je to negativní vedlejší účinek léku, který v těle vyvolává právě silné záněty.

„Mnoho depresemi trpících lidí, kteří umírají předčasně, je považováno za oběti sebevraždy. Ale ta je příčinou předčasného úmrtí jen u malého zlomku osob trpících depresí. Mnohem častěji umírají na choroby srdce a cév, které, jak víme, jsou nejčastěji vyvolány právě záněty. Podle všeho je zánětlivost běžným jevem, který způsobuje deprese,“ tvrdí profesor Peter Jones z Cambridge v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
289 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat